Опрез: Афричка куга свиња код Зајечара, одмах предузете мере

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Управа за ветерину утврдила је присуство вируса афричке куге свиња (АКС) на фарми у месту Велики Извор код Зајечара.Након чега су предузете све мере заштите, речено је данас Тањугу у Министарству пољопривреде.

Вирус АКС је пронађен, током редовног наџора фарми и контроле здравственог стања грла, на фарми у близини границе са Бугарском, земљом која има екстремно високо присуство АКС-а.Захваљујући успостављеном систему брзе анализе узорака на присуство тог вируса, надлежне службе Управе за ветерину су у најкраћем могућем року спровеле све предвиђене мере заштите на тој територији како би се зауставило даље ширење болести, кажу у министарству.

Такође, додају да је захваљујући том систему брзих анализа у претходном периоду спречено и даље ширење вируса АКС када је утврђено његово присуство на територији Алексинца.

Управа за ветерину још једном апелује на све власнике свиња, укључујући и велике фарме, да са највећом могућом одговорношћу спроводе све мере заштите и превенције у циљу даљег спречавања ширења афричке куге свиња чије економске последице могу бити несагледиве.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=04&dd=10&nav_id=1840525

Srodni tekstovi

Оставите коментар