Узгој свиња, те домаћа производња свињског меса драстично пада, што се одражава како на број узгајивача, тако и на понуду овог меса на тржишту у Српској.
Узгајивачи упозоравају да је главни разлог овакве ситуације прекомјеран увоз, првенствено залеђеног меса које је старије од шест мјесеци.
Објашњавају да ово месо у ЕУ не користе за људску исхрану, него га продају багателно, само да га се ријеше. Онда, како тврде у Удружењу узгајивача свиња Српске, наши месопрерађивачи не губе вријеме, него то месо усмјеравају у прераду.
Зато, истиче предсједник овог удружења Мишо Маљчић, пада производња меса од домаћих свиња, којих је на тржишту Српске из године у годину све мање.
Статистика показује да смо 2020. године у оборима имали више од 619.000, а лани тек нешто преко 355.000 свиња.
С друге стране, за 7 мјесеци ове године, у односу на исти период лани, у клаоницама је произведено скоро 880 тона меса мање. У јулу 2024, у односу на јули прошле године, производња је мања за више од 255 тона.
Илустрација: За 7 мјесеци ове године, у односу на исти период лани, у клаоницама је произведено скоро 880 тона меса мање
Маљчић упозорава да ће оваква ситуација потрајати, све док и БиХ не уведе да смрзнуто месо из увоза не смије бити старије од шест мјесеци.
– Код нас је дозвољен увоз смрзнуте свињетине са роком од годину дана. Наравно да је она јефтина, јер је у ЕУ не једу људи, пошто је њен рок употребе тамо до 6 мјесеци. То месо у Европи једу само кућни љубимци. У БиХ од укупне количине свињетине која заврши у преради, најмање 80 одсто је ово смрзнуто месо – каже Маљчић.
Додаје да, све док се на наше тржиште буде увозило јефтино месо, домаћа производња неће моћи напријед.
– Одређен дио тог меса заврши и у директној продају. Проблем је што се то месо се мора „освјежити“ разним адитивима и фосфатима, који могу да буду изузетно опасни по здравље људи. Такође, месо које је дуго замрзнуто, па се одмрзне, осјети се на хладњачу јер поприми мирис од дугог стајања – упозорава Маљчић.
Извор: https://srpskainfo.com/u-eu-ga-jedu-kucni-ljubimci-obori-sve-prazniji-a-ovo-je-glavni-razlog-sto-proizvodnja-svinjskog-mesa-pada/