НОВО: Објављена информација о стању свињарства у Србији

Аутор: Gdjakovic
443 посета

Производња: Домаћа производња не задовољава потребе домаћег тржишта. Крајем 2023. године је дошло до повећања цена свиња у односу на претходни период, где говоримо о свим категоријама чији се недостатак осетио на трђжишту пред крај године. Због Афричке куге свиња, је настављено са ограниченим/забрањеним извозом свињског меса/свиња на околна тржишта.

Прерада: Прерађивачи увозе недостајуће количине, како свиња, тако и свињског меса. Обим увоза живих грла, као и свињског меса је незнатно испод нивоа забележеног 2022. године.

Тржиште:

 Домаће: Цена товљеника на домаћем тржишту у периоду јул-децембар су у порасту и оне су више у односу на прву половину 2023. године, нарочито у последња два месеца. Просечна цена товљеника је била на нивоу између 250din/kg на почетку и 325din/kg на крају посматраног периода. У наредном периоду се очекује уобичајено после-празнично смањење цена свиња.

Просечна цена свињског меса у малопродаји је стабилна и виша у односу на првих 6 месеци 2023. године. Просечна цена свињског меса (врат, крменадла) у малопродаји се кретала у распону од 720 до 768 din/kg.

Светско тржиште: Према подацима Economic Research Service/USDA на америчком тржишту је током 2023. године смањен број приплодних грла свиња, а обим производње се надокнађује повећаним бројем прасади по леглу. Очекује се да ће укупна комерцијална производња свињског меса у 2024. бити 2,4% виша од производње у 2023, а да ће цене товних свиња у 2024. бити 1,4% испод цена 2023. године.

Према извештају FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) у 2022. години се очекује повећање производње свињског меса у свету за 0,7% у односу на 2022. годину, што је промена у односу на процене из јуна 2023. док се у исто време очекује смањење обима међународне трговине за 3,6%. На свим тржиштима, осим на тржишту Европе се очекује да је током 2023. године дошло до повећане производње свињског меса. Најзначајније повећање производње свињског меса се очекује у Кини.

Цене свињских трупова на европском тржишту су почетком посматраног периода јул-децембар 2023. године достигле највиши ниво у последњих 20 година. Након тога је дошло до постепеног пада цена и враћања истих на ниво с краја 2022. године.

Актуелно и сектору свињарства

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставља са подршком произвођача кроз примену мера предвиђених Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју у области директних плаћања и подршке инвестицијама, као и да у складу са планом расписује јавне позиве за коришћење IPARD подстицаја, који су намењени за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, као и инвестиције у физичку имовину у вези са прерадом и маркетингом пољопривредних производа и производа рибарства.

Завршен је TW пројекат Подршка успостављању система класирања трупова у складу са ЕУ Заједничком пољопривредном политиком, који су заједнички спровели Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије са надлежним институцијама Краљевине Шпаније и Републике Летоније. Ради пуне имплементације система неопходно је доношење националних прописа у тој области.

ПОПИС: У сточарству пад код свих врста

У Србији се сточарством прошле године бавило 313.495 газдинстава, што значи да се, према упоредној јединици од 10 газдинстава, сточарством бави шест од њих, док се 2018. бавило осам газдинстава.

Према резултатима РЗС, број условних грла је 1.495.933, што је 20% мање него 2018. У сточном фонду 2023. године било је 725.408 говеда, што је 17,7% мање него 2018. године.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар