Неће вам бити добро кад видите колико пара треба за пун замрзивач меса као некад

Аутор: draganadpetrovic
359 посета

Ако ових дана желите да се снабдете са само по једним килограмом свињског меса и сухомеснатих производа, мораћете да спремите више од 100 евра, јер ће вас толико коштати куповина бута и кареа без костију, печенице, пршуте, сланине, чварака и масти. Због свега тога, рачуница показује да је и ове године, уочи свињокоља у Србији, посечење много исплативије за кућни буџет.

Тренутно најниже акцијске цене у великим маркетима у Србији износе 790 динара за килограм свињског бута, 884 за свињски каре, 1.300 печенице, 3.800 пршуте, сланине 2.611, чварака 2.000 и масти 600 динара, што је у збиру 11.985 динара. У новембру прошле године, укупна цена свих ових производа била је нижа за више од 2.000, тачније 9.600 динара.

Илустрација: Овогодишњи свињокољ дочекује скоро празних обора

Обори скоро празни

У истом периоду прошле године, цена “живе ваге“ свиња које су тешке више од 180 килограма била је између 260 и 280 динара, док су се свиње класе “бекон“, које су нешто мање телесне масе, продавале по цени од 280 до 300 динара по килограму. Цене “товљеника“ ове године су мало више, стога теже свиње коштају од 280 до 300, док се цена за оне које су класе “бекон“ повећала у распону од 320 до 350 динара, што показују извештаји сточних пијаца.

Пошто је сезона свињокоља, која традиционално траје до краја новембра и почетка божићног поста, доктор сточарства Радосав Вујић истиче да је исплативије да се обезбеди месна зимница на овај начин, него да се купи. Међутим, постоје ту и други проблеми.

– Овогодишњи свињокољ дочекујемо готово празних обора. То се посебно односи на недостатак свиња у класи “бекон”, јер се наставио негативни тренд распродаје приплодних крмача због ниске откупне цене и неисплативости гајења због цена сточне хране и свих осталих трошкова производње. Број свиња је сваке године у Србији минимум два до три одсто мањи. Фарме се гасе готово свакодневно, а како показују неке незваничне процене, њихов број је пао за око 30 одсто – каже Вујић.

Илустрација: Цена свињског меса се изједначила са јунетином

Цена свињетине изједначила се са јунетином

С друге стране гледано, само за 12 месеци цена свињског меса се изједначила са јунетином. Статистички подаци у тој области показују да је просечан раст цена свињског меса 2021. године износио 19,7 одсто, прошле године 26,3, а до септембра ове године 17,7 одсто. Према речима економских аналитичара, томе је допринело и смањење сточног фонда, болест афричке куге, као и кретање цена живе ваге и свињског меса на тржишту ЕУ, одакле такво месо највише и увозимо у нашу земљу.

Због свега тога, и овог новембра свињокољ је далеко исплативији, за оне који имају услова за то, него да купе месо и сухомеснате свињске производе у трговинама и месарама.

– Јер, од једног товљеника тежине 150 килограма, ако је реч о белој свињи племените расе која има 60 месних јединица, домаћинство може добити 70-80 килограма меса, док је остатак, када се избаце изнутрице, сланина и маст. С друге стране, видимо у маркетима да је цена сланине већ преко 2.500 динара за килограм, чварци су достигли 2.000, а килограм масти је преко 500 динара. Чак и ако се продају по акцијским ценама, свињски бут није јефтинији од 700, а каре без костију кошта више од 800 динара килограм. Килограм печенице минимално стаје 1.000, док цена пршуте иде преко 3.500 динара килограм, а све су то у односу на период пре од годину дана драматична поскупљења – наводи Вујић.

Међутим, цена товљеника од 150 килограма износи 48.000 динара, што је тек 3.000 динара више него прошле године. Тој цени се придодаје и између 30 и 50 евра за услугу касапина.

Илустрација: Расте увоз свињског меса у Србију

ВЕЋА ПОТРОШЊА ПОКРИВА СЕ УВОЗОМ

Како показују подаци Министарства пољопривреде, у Србији је производња меса за протеклу деценију кумулативно порасла за 9,9 одсто и износи око 29.000 тона. Али, и потрошња је расла, и то за 21,7 одсто, што је око 69.000 тона, па је, самим тим, проширен и јаз између домаће производње и потрошње. Због тога, удео увоза је са око осам одсто у 2013. години на крају прошле године скочио до чак 20 одсто.

СВЕ МАЊЕ СВИЊА

Ако се посматра стање за протеклих десет година, статистика показује да је укупан број свиња на крају 2013. године у Србији износио приближно 3,14 милиона, док је на крају 2022. било око 2,67 милиона, што представља кумулативно смањење од више од 15 одсто.

 

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4299642/za-400-pun-zamrzivac-krcat-mesom-evo-zasto-se-svinjokolj-ipak-isplati

Srodni tekstovi

Оставите коментар