Нећете веровати колико је крмача опрасила прасића, то се не памти

Аутор: draganadpetrovic
430 посета

Милорад Мишо Симић, из села Обајгора, надомак Бајине Баште, постао је преко ноћи познат у целој Србији кад је крмача расе моравка у једној од његових штала опрасила чак 22 прасета, што се не памти!

Ова раса свиња иначе праси од 8 до 10, а највише 12 прасића. Сточари широм Србије остали су затечени па су му на многим порталима, мрежама од свег срца честитали то богатство, јер управо то и јесте! Чак 22 прасета у домаћинству човека коме је то живот и извор прихода.

– Кад их је било 13, ја сам се окренуо и отишао, прича Милорад који је пропратио како се крмача праси до 13. прасета, мислећи да је то крај, а кад је ујутру ушао у обор није могао да их преброји.

Остао је затечен, неколико је пута бројао и стварно – 22! Досад је рекорд био 15. Његове свиње су расе „моравка“, црне су боје, а он је регистровани одгајивач ове аутохтоне сорте свиња.

Илустрација: Мишо је је регистровани одгајивач ове аутохтоне сорте свиња

Свиње већи део времена проводе на отвореном, нарочито лети, када их изводи на пашу, ограђује жицом, а „чува“ их соларна чобаница.

И у овом периоду излазе из штале, отпорне су на хладноћу, уживају копајући корење корова, па уједно на овај начин газди чувају имање од трња и врзина.

Миша са супругом има шесторо деце, 11 унучића, зетове и снаје, па их је укупно 23! Недавно му се доселио и унук Филип са својима из Ужица и он је сада главни помагач деди кад је реч о свињама. Вели, свиђа му се на селу а од послова му је најзанимљивији баш овај са свињама.

Мишине моравке воле блато али неће да спавају на мокром.

А то што држава даје, то је добра пара у старту!

– То што држава даје 24.000 по грлу и 31.000 динара за прашење, то је добра пара у старту! А прасе се двапут годишње… Што је најважније, оне са ветеринаром не разговарају, ветеринар нема ту шта да тражи, каже Милорад и објашњава да оне иду по шуми, саме се хране, траже, једу и багремову грану… То једе, то меље… а он по грлу само да по кило кукуруза дневно.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4348319/kad-je-bilo-13-ja-se-okrenuo-i-otisao-ovo-je-milorad-cija-je-moravka-oprasila-22-to-se-ne-pamti-a-tek-koliko-drzava-para-daje

Srodni tekstovi

3 коментари

Mirjana 2. фебруар 2024. - 13:33

Pre su tako jrmače prasile.Ali bolje je ,koliko ima sisa,toliko prasica A ima ih oko 12.

Одговори
Jocakoccka 2. фебруар 2024. - 16:58

Svaka čast da domaćine 🤗

Одговори
Vule 3. фебруар 2024. - 15:52

Moja 26

Одговори

Оставите коментар