Недимовић: По сваку цену бранимо Мачву,Срем и Јужну Бачку од свињске куге

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

БЕОГРАД, 28. јула (Тањуг) – Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да ће држава по сваку цену од афричке куге свиња гледати да одбрани просторе Мачве, Срема и Јужне Бачке који су главне произвођачке тачке у производњи свиња.
„Што се афричке куге свиња тиче све је очекивано. Ни Немачка не може да се избори са афричком кугом свиња. То је болест од које нема лека, људи нису у опасности, али јесте фонд свиња“, рекао је он у изјави заТањуг.

Илустрација: Људи нису у опасности, али јесте сточни фонд

Како је навео, у Србији су овој болести нарочито је изложен гранични простор ка Бугарској и Румунији.
„У Румунији дивља ова болест и не могу да је сузбију. Ми афричку кугу свиња још увек контролишемо на простору Источне Србије, нешто мало је има у централној Србији. Наше главне произвођачке тачке за свиње су Мачва, Срем и Јужна Бачка. Гледаћемо по цену свега да бранимо те просторе“, рекао је Недимовић.

Он је оценио да не може да разуме узгајиваче свиња из Источне Србије који свиње упкос упозорењима пуштају у шуму, а не престају ни са праксом мешања домаћих и дивљих свиња.
„Тако постајемо увозници афричке куге свиња. Морамо да променимо свест о овој болести која уопште није за играње“, рекао је он.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар