Ветеринари зауставили ширење свињске куге у Параћинској општини

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

После четири месеца мукотрпног рада на терену ветеринарска служба Поморавског округа, успела је да сузбије ширење афричке куге свиња у четири села у општини Параћин. Успавано је 115 грла, али су сви сточари обештећени. Сада је безбедан промет стоке и рад сточне пијаце, а индустрија меса може поново да извози своје производе.У Домаћинству Ивице и Игора Марковића у Чепуру код Параћина опасна вирусна инфекција појавила се изненада у марту ове године. Сточари су препознали симптоме код једне свиње и одмах позвали ветеринаре.
„Почела неће да једе, неће овако, неће онако, нешто зглобови, ноге, не диже се. И једно јутро моја мајка само каже свиња је угинула. Ја сам позвао ветеринаре и дошли код мене и каже морамо да узмемо анализу да видимо, ако је позитивна мора да ти уништимо све“, каже сточар Ивица Марковић.

Животиња је била на жалост позитивна и истога дана урађена је еутаназија 45 свиња, што је био мучан тренутак за ту сточарску породицу. Бојали су се тоталног фиинансијског краха, али је држава убрзо до у динар исплатила штету по тржишној цени стоке.

„Задовољни смо што је исплаћено на време и све, нисмо чекали дуго у неких месец дана највише је исплаћено све“, наводи Марковић.

Илустрација: Неминовна еутаназија заражених свиња

Марковићи су правилно реаговали и купили нову стоку, међутим ветеринари истичу да су током обиласка села имали огромне отпоре, да им је забрањивано да уђу у дворишта и узму брисеве, чак су повремено морали да раде уз асистенцију полиције. Сада је све безбедно.

„Сточне пијаце нису радиле до пре десетак дана, тек налогом су отворене прошле суботе чини ми се, сад може да се извози“, сматра ветеринар Млађан Миладиновић.

Афричка куга свиња је изузетно заразна и лако се преноси. Није опасна за људе, али за сточни фонд вирус је погубан јер лека нема и неће га бити, а нарочито је опасно ако сточари заобилазе прописе.

„Неопходно је да животиње буду правилно обележене и регистроване, неопходно је да се врши легалан, а не илегалан промет животиња и да се лешеви животиња уклањају на начин који не угрожава здравље животиња, здравље људи и заштиту животне средине“, наглашава директор Ветеринарског специјалистичког института у Јагодини Зоран Рашић.

Илустрација: Сточари добили упуства шта даље да раде

Огромним напорима ветеринара и даноноћним радом у скафандерима зараза у Параћинској општини је заустављена. Сви сточари добили су упутства како и шта да раде, али нелегалан промет остаје главни проблем за могуће поновно разбуктавање заразе.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4479823/svinjska-kuga-suzbijanje.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар