Британци желе да улажу у свињарство у Србији, а само две државе у Европи нису имале кугу ево и које!

Аутор: Gdjakovic
695 посета

Подићи квалитет производње уз што мање инпута, уз то, респекујући високе еколошке стандарде, императив је модерног свињогојства. Такав циљ је могуће постићи само уз савремену генетику, поручили су учесници скупа под називом Генетика у функцији ефикасне и профитабилне производње свињског меса. Овај форум резултат је дугогодишње успешне сарадње са Британско српско привредном Комором, поручује председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и нагласио је значај примене науке у пракси, као и подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду и ресорног министарства у афирмацији ове важне теме.

Душанка Голубовић, државна секретарка у министарству пољопривреде: „Као што знамо, производње свињског меса суочено с бројним изазовима, и у том смислу нашој земљи и поред бројних мера које Mинистарство пољопривреде спроводи бележи тренд одређених осцилација. У том смислу свакако да улагање у генетику и квалитетне ресурсе сасвим сигурно доприноси пре свега повећању продуктивности и повећању квалитете произведеног меса, и у том смислу афирмацију конкурентности наших произвођача, не само на домаћем, него и на иностраном тржишту, у чему свакако видимо значајан потенцијал и у будућности. У том смислу, свакако да је генетика прешла одређене биолошке лимите за које се до сада и није веровало да су могући, и у том смислу представља једну добру афирмацију када је у питању и производње свињског меса да је унапређење и даље могуће. Подсетићу да је буџет министарства пољопривреде за ову годину усвојен у рекордном износу, као такав ребалансом буџета он је и додатно повећан, те сада говоримо о укупно 114.4 милијарди динара намењених пољопривреди, од чега је 88 процената издвојено за субвенције. Ове субвенције свакако јесу подстицај, али уз едукацију, знање примену нових технологија то може да допринесе унапређењу пољопривреду, у овом случају сточарству и производњи свињског меса на сваки могући начин“.

Милорад Малић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду: „По први пут ове године увели смо и набавку квалитетног приплодног материјала, увидевши да нам објекти, како кажу, зврје празни, тако да смо 150 милиона издвојили за набавку квалитетног приплодног материјала и јуница и назимица. Нажалост, та сва средства нису искориштена, што нам говори о томе да људи толико нису баш заинтересирани за ову тешку грану производње, али ми смо ту да помогнемо, све да учинимо да наши крајњи корисници буду задовољни и да овај поспешимо ту сточну производњу, која је заиста тешка, на цене не можемо утицати. Знамо да је то тржишна категорија, али морамо стварати предуслове да наши произвођачи, крајњи корисници наших услуга, што лакше дођу до производа и да остваре ако је могуће и неки, неку добит“.

Прасилиште

На скупу је представљена интернационална компанија ГЕНЕС са седиштем у Лондону, која је глобални лидер у области производње генетског материјала у свињогојству.

Ђанлука Авино,интернационална компанија ГЕНЕСУС ПИК: „Наш огранак у Италији прати овај део Европе и Африку, а овде сам са осталим колегама из компаније ГЕНУС, јер је Србија веома значајно брзорастуће тржиште. Пољопривреда је област која пружа много могућности, а уз то верујемо да ће Србија брзо постати чланица Европске уније. Ми желимо да пружимо додатне могућности произвођачима у односу на оне које имају сада. Бенефити будуће сарадње су обостране и она са моје тачке гледишта има добру перспективу. Знамо да Србија увози одређене количине свиња, а данас су проблеми у тој сфери све сложенији, како због самог транспорта живих животиња, тако и због питања која се односе на њихово здравствену безбедност, генерално санитарне мере. Сматрамо да Србија треба да има довољно сопствене производње свињетине, а за то је квалитетна генетика први предуслов, интенција је да се производи више свињског меса уз коришћење мање ресурса, мање воде, мање простора, али и људског рада, што значи подизање ефикасности на максималан ниво, а генетска решења која нудимо то омогућавају“.

Тему поспешивање успешности производње свиња додатно актуализује и ситуација проузрокована афричком кугом свиња, која је девастирала производњу у готово свим деловима света. Према речима надлежних у Србији је ситуација под контролом.

Душанка Голубовић, државна секретарка у министарству пољопривреде: „Можемо да кажемо да је ситуација у нашој земљи стабилна, да болест постоји, али се максималну контролише, да се све мере спроводе, да су укључени како национални, тако и регионални, локални кризни центри. И поред тога, Влада Републике Србије направиле оперативни штаб који се састаје на недељном нивоу и анализира све мере. Оно што је важно јесте да ово није питање само за Mинистарство пољопривреде, него су у комплетан рад на терену укључени и припадници министарства унутрашњих послова, заштите животне, средине, одбране, као и све друге надлежне службе, попут јединица локалних самоуправа, који подузимају максималне напоре на сузбијању ширења ове заразне болести и њеном искорењивању. У том смислу можемо да кажемо да се ситуација постепено стабилизује, чињеницом да смо у претходних неколико недеља укинули статус зараженог подручја у 45 места, укупно 16 општина, што указује на знаке стабилизације, и ако куга и даље постоји у одређеним окрузима. У том смислу, мере које предузимамо дају одређене ефекте и се тим ћемо интензивно наставити у наредном периоду!.

Ђанлука Авино,интернационална компанија ГЕНЕСУС ПИК: „Афричка куга свиња је присутна у Италији, као шта је присутна практично читавом свету, укупно 70 процената светске производње свиња је угрожено овом болешћу. У неким земљама више, у некима мање. Знамо да та болест није опасна за људе, али ствара велику економску штету. Жариште када је реч о Италији је регија Пиемонте, али огромним напорима владе ситуација је стављена под контролу. У читавој Италији је забрањена премештање свиња са једног места на друго, али је суштина проблема у дивљим свињама које мигрирајући шире болест, као што је то случај и у Србији, Румунији, Мађарској, Немачкој, Чешкој. Мислим да када је реч о Европи, афричка куга свиње није погодила само Француску и Шпанију“.

Извор: РТВ

Srodni tekstovi

1 коментар

Vlada 17. септембар 2023. - 20:12

Svako moguće zlo dolazi od tih Britanaca !
Kome oni pomažu, djavo mu i je treba !
Sad bi da nam uvale njihove GM svinje sa GM hranom!

Одговори

Оставите коментар