Афричка куга – Шта ако поједете месо заражене свиње?

Аутор: Gdjakovic
533 посета

Афричка куга је веома опасна заразна, вирусна болест домаћих и дивљих свиња. За њу вакцина не постоји.

У Србији је први пут забележена 2019. године, а сада је поново у нашој земљи, међутим, на сву срећу, нема епидемије. Реч је о спорадичном случају.

Ради се о болести која не може да се предвиди, како упозоравају у Министарству пољопривреде, због чега је потребно пријавити најмању сумњу.

Илустрација: Сви могу да помогну у спречавању болести

Сва упозорења постављају и питање – шта урадити уколико поједете месо свиње која је била заражена?

Болест се не преноси на људе

Како је за Телеграф раније објаснила Весна Милићевић, доктор ветеринарске медицине и шеф одељења за вирусологију при Научном институту за ветеринарство Србије, који је и национална референтна лабораторија за афричку кугу свиња, та болест се не преноси на људе, али је изузетно смртоносна за свиње.

Уколико човек, па и животиње попут пса или мачке случајно поједу месо које је заражено, неће им се ништа десити. Др Милићевић објашњава да чак и уколико је животиња у фази инкубације, а нема видљивих симпотома, месо је потпуно безбедно за људе јер људи нису људи нису пријемчиви за ову врсту вируса.

(Телеграф.рс)

Управа за ветерину преко ветеринарских организација на терену, прати здравствено стање и спроводи стални надзор у популацији домаћих и дивљих свиња на афричку кугу свиња (АКС) на целој територији Србије и предузима свеобухватне мере у циљу спречавања ширења те заразне болести, потврђено је за медије.

Подсећамо да је афричка куга свиња вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња за коју вакцина не постоји, а чија појава је у Србији забележена 2019. године.

Вирус афричке куге свиња, за који не постоји вакцина као превентива, напада искључиво свиње и дивље свиње и нема опасности за људе који могу да конзумирају свињско месо у регистрованим објектима који су под надзором ветеринарске инспекције.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар