Све више младих се враћа из иностранства и улаже у пољопривреду

Аутор: draganadpetrovic
764 посета

Денис Опреан се пре неколико година вратио из Шведске у Јанков Мост, где је оформио пољопривредно газдинство.Иако је Јанков Мост једно је од најмањих села на подручју града Зрењанина, у којем, према проценама, стално борави свега око 300 људи, претежно румунске националности, Денис је одлучио да живи и ради управо овде. Он се бави обрадом земље и сточарством, односно узгојем бикова и оваца. Корисник је различитих подстицаја државе, за које истиче да су му значајно помогли у производњи, а као највећи проблем наводи нестабилне цене пољопривредних производа.

– Предао сам овогодишњи род пшенице, не знајући колико ће ми за њега тачно бити исплаћено. Што се тиче субвенција, прошле године сам користио помоћ за набавку 54 овце, уз поврат 50 одсто средстава. Набавио сам и механизацију, прскалицу и расипач, а чекам одговор на пријаву на конкурс који је актуелан. Ова помоћ ми пуно значи у производњи – истиче Денис Опреан, носилац пољопривредног газдинства из Јанковог Моста.

Илустрација: Денис је проценио да му се сточарство највише исплати

Њега је пре неколико дана, заједно са сарадницима, посетио градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

– Радује нас чињеница да имамо произвођача који се пре седам година вратио из Шведске и у овом селу остварује егзистенцију. Чули смо какви су му планови, а ово је један од примера како села могу да оживе. То је могуће, пре свега, захваљујући младим људима који желе да се у њима баве пољопривредом – истакао је Салапура, а преноси Дневник.

Извор: https://www.blic.rs/vesti/novi-sad/iz-svedske-na-gazdinstvo-denis-se-vratio-u-selo-sa-300-stanovnika-i-okrenuo-se/6mb9w7w

Srodni tekstovi

Оставите коментар