Решење за несташице: Може ли кравље млеко без краве? Холанђани кажу да може!

Аутор: draganadpetrovic
361 посета

Можда ћемо једног дана моћи да производимо протеине од ћелија узгојених на крову зграда, каже Џулија Кеплер из Лабораторије за инжењерство прехрамбених процеса, преноси сајт Универзитета у Вагенингену (ВУР). Ова лабораторија испитује млечне протеине који се производе без учешћа крава. Током наредне четири године, Кеплер и њене колеге ће предузети велике кораке на новом путу транзиције протеина.

Производи са новим протеинима још нису толико популарни као месо или млечни производи. Чини се да су многи људи спремни да их конзумирају само ако су упоредиви са месом или млечним производима. На пример, укус и текстура треба да се такмиче са шницлом или чашом млека. Актуелна истраживања испитују да ли су и нови протеини хранљиви и здрави. Производња такође треба да буде приступачна за прехрамбену индустрију. Само под овим условима је вероватно да ће транзиција протеина добити већи замах у производњи.

Научници ВУР-а раде на транзицији протеина на више начина. Годинама су спроводили истраживања свих врста биљних протеина, као што су они из пасуља и сочива.

У будућности, месне алтернативе би могле да заврше на нашим тањирима чешће него сада. Међутим, они нису једина опција која се разматра као замена животињских протеина.

Нови протеин се ускоро неће моћи разликовати од правих животињских протеина, тврде научници. Млеко направљено са новим врстама протеина није као биљно млеко, већ више као право кравље млеко. Нова ВУР-студија се фокусира на млечне протеине, које производе ћелије.

– Мислим да ће млечни протеини произведени из ћелија бити важни на тржишту протеина, али су још увек релативно недовољно истражени – каже Кеплер и додаје да имају велики потенцијал јер за њихову производњу није потребно много земље, већ се могу производити и у граду на крововима зграда.

Илустрација: Научници истражују може ли вештачки произведено млеко да има укус и текстуру као и кравље

У наредне четири године, ВУР ће спровести пионирска истраживања на ову тему, заједно са Универзитетом у Мастрихту и Универзитетом у Утрехту. Такође ће бити укључене и старт-уп компаније које производе протеине на бази ћелија. Конзорцијум ће истражити три начина прављења протеина заснованих на ћелијама. Кеплер објашњава да се у првом случају користе ћелијске линије које могу произвести пуномасно млеко. Затим, користиће се генетски модификовани микроби који производе један специфичан млечни протеин. Трећа линија истраживања подразумева коришћење микробних протеина какви јесу, без генетске модификације.

Следећи корак је да се покажу могућности прехрамбеној индустрији.

– Ако не морамо да изолујемо специфичне протеине, ово би била најодрживија и најпрофитабилнија опција за индустрију. Али у исто време, захтева велику пажњу у погледу безбедности и регулативних ограничења. Због тога сарађујемо и са стручњацима у тој области – каже Кеплер.

Одрживост је важан фактор ових истраживања.

– Замена животињских протеина алтернативама заснованим на ћелијама могла би помоћи да се смањи еколошки отисак млечне индустрије – додаје Кеплер.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3846014/naucnici-u-holandiji-prave-kravlje-mleko-bez-krava

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар