Рекордне цене стоке и у кланици и на пијаци

Аутор: Gdjakovic
152 посета

Последња седмица априла биће запамена по рекордно високој цени телади пошто се откуп ове категорије говеда у кланицама на подручју Мачванског региона одвијао за 825 дин/кг. Откупна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 50 килограма није се мењала јер је доминирао износ од 265 дин/кг. Благи пад откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма евидентирао је репортер СТИПС из Лознице у кланицама на подручју овог града и околних места пошто је доминирао износ од 750 дин/кг. За разлику од њих виша је била откупна цена крава за клање СМ расе пошто је доминирао износ од 270 дин/ кг. Поново су се на сточној пијаци у Пожаревцу могла пазарити телад СМ расе телесне масе до 160 килограма по доминантној цени од 550 дин/кг, а обим понуде био је просечан. Поред телади могла су се пазарити товна јунад телесне масе од 350 до 480 килограма и краве за клање ХФ расе. Цене су остале непромењене. Доминантна откупна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма износила је 350 дин/кг у кланицама на подручју Јужно-бачког регина.

Колико су коштала прасад?

У кланицама на подручју Шапца и околине протекле је седмице откупна цена прасади телесне масе достигла износ од 700 дин/кг. Виша је такође била и откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма пошто је доминирао износ од 240 дин/кг. Продајна цена прасади телесне масе до 15 килограма била је виша током последње седмице априла на сточној пијаци у Чачку. Главни разлог био је повећан овим тражње и традиционална празнична трпеза. Поред њих могле су се пазарити обе категорије товних свиња чија се цена кретала у зависности од телесне масе грла од 300 до 350 дин/кг и крмаче за клање по цени од 250 дин/кг. Откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма била је виша у односу на предходни период у кланицама на подручју Јабланичког региона пошто доминирао износ од 550 дин/кг. Обим понуде и тражње на просечном нивоу.

И јагњад су била тражена

По цени од 600 дин/кг су јагњад откупљивали и кланичари са подручја Подрињског региона, а виша је у односу на предходни период била и откупна цена оваца (220 дин/кг). Откупна цена јагњади најчешће је износила 600 дин/кг и у кланицама на подручју Мачванског региона. Раст откупне цене јагњади забележили су репортери са подручја Кикинде и околних места Средње-банатског региона. Наиме, откуп ове категорије оваца протекле се седмице најчешће одвијао по цени од 510 дин/кг. Обим понуде био је просечан. И на пијаци живе стоке у Краљеву такође је дошло до раста продајне цене јагњади пошто је у интервалу продајних цена од 540 до 600 дин/кг ипак доминирао износ од 500 дин/кг. На сточној пијаци у Лесковцу су се јагњад протекле седмице могла пазарити по цени од 550 дин/кг. Овце су биле скупље у односу на предходни период пошто је доминирао износ од 235 дин/кг, а дошло је такође до раста цене јаради на доминантних 400 дин/кг.

Цене сточне хране

Нешто боља била је понуда кукуруза у односу на предходни месец. На тржишту пшенице, сточног јечма, сточног брашна, луцеркиног сена и осталих компоненти за припрему сточних хранива није било значајнијих промена на продајним местима у Србији укљученим у СТИПС. За кукуруз су купци на пијацама у Србији током априла требали да издвоје најчешће 27 дин/кг што указује на пад у односу на март. У силосима се продаја кукуруза одвијала најчешће по цени од 16 до 19 дин/кг. Настављен је тренд просечне понуде пшенице на већини продајних места. На пијацама се промет одвијао по ценикоја се кретала у интервалу од 28 до 30 дин/кг, што указује на благи пад цене у односу на предходни месец. Доминантна цена ове житарице у силосима износила је 20 дин/кг што указује на благи раст у односу на март. Сточни јечам се могао пазарити на пијаци у Чачку по доминантној цени од 30 дин/кг. Продаја ове житарице у силосима евидентирана је у два града. У Суботици је цена износила 17 дин/кг, а у Сомбору је доминирао износ од 33 дин/кг. Продаја сојиног зрна евидентирана је на пет продајних места, а цена се кретала од 55 до 60 дин/кг. Просечна је била понуда сточног брашна током читавог месеца. Цена је на пијацама варирала од 22 до 27 дин/кг. што указује на благи пад цене. У малопродајним објектима цена овог сточног хранива је најчешће варирала од 22 до 25 дин/кг. Што се силоса тиче сточно брашно се продавало у силосима на подручју Лознице по цени од 19 дин/кг. То указује на раст у односу на март. Промет сојине сачме забележен је протеклог месеца у малопродајним објектима на подручју дванаест градова у Србији по доминантној цени од 90 дин/кг. За сунцокретову сачму су купци протеклог месеца требали најпешће да издвоје 50 дин/кг. Продаја сунцокрета је током протеклог месеца евидентирана у силосима на подручју Суботице по цени од 53 дин/кг То указује на раст у односу на предходни месец. Није било промене у понуди и тражњи луцеркиног брашна у односу на предходни период у малопродајним објектима. Доминирала је цена од 50 дин/кг. Мало боља била је понуда луцеркиног сена у балама у односу напредходни месец. Доминантна цена износила је 25 дин/кг.

Srodni tekstovi

1 коментар

Aleksandar 4. мај 2024. - 20:42

U austiji prase uredjeno i pregledano od 18 kilograma 75 eura.a ja danas platio 20 kilograma,zivo 14 000 dinara!!!@to je srbija!!!omladino napustaj srbiju dok jos mozemo

Одговори

Оставите коментар