Револуционарна технологија у пчеларству

Аутор: draganadpetrovic
352 посета

Првим револуционарним открићем у пчеларству сматра се Лангстротов проналазак кошнице са покретним рамовима (1851), у којима се пчеле подстичу и олакшава им се и убрзава да граде своје саће. Убрзо су уследила још два револуционарна изума: центрифуга за цеђење меда (1865), изум Франтишека Хрушке, и изгравирана вештачка основа за саће, изум немачког пчелара Јохана Меринга (1857).

Много година касније, шпанска фирма BREAT S. L. објављује четврто револуционарно откриће у свету пчеларства, машинску производњу саћа од чистог пчелињег воска. Фирма БРЕАТ је направила машину која производи саће од природног пчелињег воска, спремно за стављање у рам, које замењује саће које граде пчеле, преноси сајт Савеза пчеларских организација Србије (СПОС).

– Ово је потпуно нова, револуционарна технологија коју уводимо у свет пчеларства – саопштили су из фирме BREAT.

Укупне димензије уграђене машине су: дужина 16 м, ширина 8 м, висина 2,2 м. Средишњи део машине где се производи саће је дужине 11,7 м, ширине 2,1 м и висине 2,2 м. Њен дизајн омогућава да се веома лако транспортује и монтира.

Када је машина изумљена, питали смо произвођача која јој је цена. Одговор гласи 500.000 евра.

На веб-сајту фирме дати су одговори на најчешће постављана питања.

Илустрација: Направљена машина која производи саће од природног пчелињег воска
Како машина ради?

Процес производње ове аутоматизоване машине је следећи: природни пчелињи восак се ставља у резервоар, где се загрева до течног стања, филтрира се, а затим убризгава у континуирани силиконски калуп; даље, восак се хлади док путује низ тунел; када се охлади, саће се вади из калупа, затим сече и слаже. Обрада воска је потпуно чиста, без употребе хемикалија или адитива.

Како уградити саће у оквир?

Саће се лако може приковати ексерима на странице дрвеног оквира. Такође може бити метална жица која прати исти систем као код сатних основа.

Зашто смо измислили ову машину?

Тренутно се годинама прича о питањима као што су повећање приноса меда, ограничавање употребе пестицида и лекова и други значајни проблеми са којима се индустрија суочава.

Видели смо потребу и актуелизовану могућност да своју инжењерску експертизу применимо на решавање овог проблема уз значајно смањење потешкоћа са којима се суочавају савремени пчелари.

Илустрација: Смањење потешкоћа са којима се суочавају савремени пчелари
Како је машина конфигурисана?

Машина се састоји од три дела, што омогућава најбоље прилагођавање захтевима корисника. Делови су:

1. резервоар за ликвидацију и филтрирање

2. машина за производњу

3. складиштење на транспортној траци.

Најважнији елемент је централни део (производна машина) који производи саће. Друга два су периферни елементи и могу се прилагодити потребама купца.

Које су величине готовог производа?

Саће направљено патентираном машином може се користити у Дадантовим, Лангстротовим и Лајансовим рамовима. Поред тога, величина саћа се може прилагодити од 300 мм висине или мање, односно до оне дужине коју захтева корисник.

Да ли је машина регистрована?

Машина је патентирана и регистрована је путем Уговора о сарадњи у области патената.

Илустрација: Обнављање саћа без икаквог хемијског производа

Предности

Пчеле су јединствени инсекти. Опседнуте прављењем савршених, уједначених шестоугаоних воштаних ћелија, пођеднако су избирљиве у погледу простора који им је потребан за кретање унутар својих домова. Инспирисана нашом забринутошћу за природу и кроз велико искуство, фирма BREAT посвећена је развоју света пчеларства. Измислили смо решење за производњу саћа од природног пчелињег воска који има савршену геометрију коју стварају пчеле.

Сврха нашег проналаска је да се фокусирамо на обнављање саћа без икаквог хемијског производа, што значи много здравије кошнице. Једна од наших главних брига је да очувамо животну средину како бисмо омогућили пчелама да производе мед високог квалитета.

Наш изазов је био да измислимо машину која прави саће као пчеле и у томе смо успели. Предност употребе овог саћа је апсолутно невероватна јер побољшава продуктивност пчела. Сада пчеле више не морају да луче восак за изградњу саћа и троше више времена и средстава на производњу меда. Пчелиње заједнице такође имају користи од бољег окружења легла где наше саће пружа идеалне услове за циклус раста пчела.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4016246/revolucionarna-tehnologija-u-pcelarstvu-masinska-proizvodnja-saca-od-pcelinjeg-voska

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар