Расте извоз српског меда

Аутор: draganadpetrovic
577 посета

Србија би ове године могла да оствари добру производњу меда јер су услови цветања багрема били добри. Извоз је у прва три месеца у односу на исти период претходне године највише повећан у Италију, Норвешку и Црну Гору, а укупно је износио 554 тоне, у вредности од око 3,5 милиона евра.Према подацима Републичког завода за статистику, у јануару ове године откупна цена меда износила је 588,17 динара по килограму. Произвођачи мед продају и на пијацама по скоро дупло вишим ценама.

Произвођач меда и члан Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Олга Владисављевић из Петровца на Млави рекла је да 400 кошница сели по Хомољским планинама, а мед продаје на београдским пијацама.

– Багрем је 1.300, ливадски 1.000, а шумски 1.200 динара. Багрем је мало поскупео једино, а све је исто као прошле године – каже она.

Производња меда у Србији у 2021. години била је за 70 одсто више него 2014. године, а извезено је 2.175 тона у вредности од 13,1 милиона евра.

Илустрација: Српски мед без премца по квалитету

Владисављевић је рекла да мед не продаје Погону „Наш мед“ који се бави откупом и извозом, већ да има муштерије.

– Наш мед продајемо код куће и махом на пијацама. Имамо наше муштерије, дуго се бавимо медом, 42-43 године, таман за њх имамо – објашњава она.

Технологија пчеларства у Србији напредује што се види из раста броја кошница. Пчелари сада добијају субвенцију од државе од 800 динара по кошници, али су за даљи развој тог сектора потребне снажније подстицајне мере.

У 2021. години према подацима Републичког завода за статистику, Србија је располагала са 976.000 кошница, што је за 44 одсто више него 2014. године.

Извор: https://www.agrotv.net/rast-izvoza-meda-iz-srbije/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар