Размножавање коза

Аутор: draganadpetrovic
866 посета

Полни циклус код коза је сезонског карактера, јер се козе мрчу у одређено доба године. Мркање, односно, полни нагон је најјаче изражен од септембра до новембра, мада се почетак мркања у слабијем интензитету појављује већ и у августу.Полни живот коза и оваца у уској је вези са трајањем дневног осветљења, тј. скраћивањем дана. Како се дан приметно скраћује (друга половина августа или прва половина септембра), тако се све интензивније буди полни живот коза.

Каснозреле расе коза пропуштају се по први пут у старости од 18 месеци. Ранозреле расе у старости од 8 до 10 месеци. За време првог припуста важнија је развијеност тела него старост животиње. Козице ранозрелих раса пожељно је да код припуста имају тежину око 30 кг. Да би се та тежина постигла у старости од 8 до 10 месеци потребно их је интензивније хранити, што је због раније производне експлоатације и економски оправдано.

Гоњење – мркање, траје један до два дана. Уколико животиње нису остале оплођене следећи еструсни циклус се јавља у интервалима од 17 до 19 дана. Бременитост траје просечно око 5 месеци (+/- 7 дана). Припуст коза требало би у зависности од величине стада обавити двократно из разлога што се продужава производња млека за око 1,5 месец и да се јарење обавља у два наврата, чиме је прихват и узгој јаради знатно олакшан.

Извор: дипл. инж. Небојша Брајовић, ПССС Чачак

Извор: https://www.agrotv.net/reprodukcija-koza/

Srodni tekstovi

Оставите коментар