Пчеле паметније од најсавременијег компјутера

Аутор: draganadpetrovic
488 посета

Није познато кад су се пчеле појавиле на нашој планети али се верује да је Индија постојбина пчела. Први писани трагови о пчеларењу стари су више од 4.000 година а прве кошнице имали су стари Египћани и Кинези. Производња меда практично је била прва професија у нашој прехрамбеној производњи о чему сведоче владарски укази и различити прописи средњовековне Србије.
Живот у једној кошници подсећа на живот у касарни и организован до најситнијих детаља а све је подређено реду, раду и дисциплини. Тачно се зна ко, шта, када и како ради а једно јако пчелиње друштво броји између 60.000 и 80.000 пчела.
И колико год људи мисле да знају о овим невероватним бићима увек нас изненаде својим способностима које делују потпуно невероватно за једно тако малено биће. Агробизнис магазин вам доноси 8 фасцинантних чињеница о пчелама због којих ћете их волети још више.

Мисле брже од рачунара
Најсавременији рачунари данашњице могу да ураде око 20 милијарди операција у секунди. Међутим, како тврде научници то је ништа спрам пчела чији мозак рачуна 600 пута брже и боље од најбољег компјутера. Уз то мозак пчела је неверовано економичан и за све операције троши невероватно мало енергије. Ако упоредимо, рецимо, једну обичну сијалицу од 100 W толику потрошњу има 10 милиона пчелињих мозгова. Енергија коју троше пчеле и компјутер је неупоредива у корист ових величанствених инсеката.

Илустрација: Пчеле имају најкомпликованији језик у животињском царству

Комуницирају међусобно
Пчеле виде боје, осећају мирис, могу да ходају, лете и држе равнотежу. Пчела радилица може да прелети 5, 98 километара у потрази за нектаром а потом да се врати код осталих пчела из свог друштва и да им „објасни“ где се налази храна. Оне тачно знају какве су потребе друштва и током производње меда могу да додају више ензима који су потребни друштву.

Језик пчела
Изводећи бројне експерименте научници су утврдили да пчеле имају најкомплекснији језик у животињском царству. У међусобној комуникацији оне упозоравају једна другу о потенцијалним опасностима, где се налази храна и деле друге корисне информације. Комуникација се обично обавља преко комплексног пчелињег плеса који обухвата покрете, звук клепет и брзину крила. Пчеле се орјентишу према сунцу и уколико док су на испаши сунце промени положај пчела је стању да прецизно израчуна тачно померање сунца и тачну информацију пренесе другим пчелама. Спрам њих најсавременији компјутеру су практично у каменом добу.

Врхунски хемичари
Осим добро познатих производа меда, полена, прополиса и воска пчеле производе и пергу која садржи комплетно све што је потребно за развој пчелињих друштава. Без перге не би било ни пчела јер је основни извор беланчевина за развој легла. Упркос развоју науке и савремене технологије никоме није пошло за руком да произведе пергу у лабораторију онако како га праве пчеле. Чак и када би научници успели да разграниче све састојке не би знали којим редоследом да их помешају и у којој размери тако да перга остаје искључиво пчелини производ. Пчеле су у стању да предвиде временске прилике и темпирају климатску контролу у друштву, уз то су и велике чистунице и саме чисте кошнице.

Илустрација: Пчеле стварају електрично пуњење у свом телу

Електрицитет
Низом експеримената амерички научници су утврдили да пчеле стварају електрично пуњење у свом телу. Наиме, приликом излетања из кошнице и одласка на пашу њихова тела су наелектрисана слабо негативно да би при повратку у кошницу измерено да су позитивно наелектрисане и до 1,8 V. Цветови и полен имају тенденцију да буду негативно наелектрисани па на овај начин пчеле заправо привлаче полен на своје тело. Контактом пчеле са цветом неутрализује се електрични потенцијал и на тај начин се шаље информација другим пчелама да је цвет недавно посећен.

Без хране и по 5 дана
Колико пчела може да живи зависи од њене старости али и од спољашње температуре. Пчеле најдуже живе на температури од 16,5 степени а најкраће на плус 36. Кад излете из кошнице пчеле у просеку гладују између четири и 17 сати. Одрасла здрава пчела уколико је сита може да живи без хране од 21 до 134 сата а младе пчеле од 7 до 111 сати.

Илустрација: Пчеле су изузетно вредне и дневно посете и до 2.000 цветова

Вредан као пчела
Пчеле радилице су изузетно вредне и марљиве па током само једног дана посете и до 2.000 цветова. Међутим, једна пчела произведе свега 1/12 кашичице меда за цео свој животни век. Не каже се у нашем народу џабе „Вредан као пчела“. Мед садржи велику количину енергије. На пример 30 грама меда дало би довољно енергије једној пчели да прелети целу планету.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар