Početkom meseca septembra, pčelar mora ustanoviti, koja su društva sposobna za zimu, a koja nisu. Neophodno je utvrditi količinu hrane u košnicama, i vršiti dopunu zaliha, koje su neophodne za hladne dane. Pčele u ovom mesecu sakupljaju slatke sokove od šljiva i drugog jesenjeg voća i grožđa, prerađujući ih u med. Takav med nije dobar za zimovanje pčela, pa se nastavlja kontinuirano prihranjivanje zajednica. Matica polaže sve manje jaja, gde se količina smanjuje na oko sto komada dnevno.
Pregled svakog društva treba da se obavi u čistom odelu. Neprijatni mirisi poput alkohola i parfema, deluju pogubno na pčele. Društva koja nemaju maticu ili imaju lažnu maticu, nisu sposobna da prežive zimu i treba ih odstraniti. Ako je pčelinje društvo bolesno ili ako je primećena pčelinja kuga, neophodno je da se društvo uništi gušenjem. U septembru se seje uljana repica, industrijska kultura, koja je jedan od najznačajnijih pčelinjih paša. U ovom mesecu nema pčelinje paše, ali bela detelina u slučaju kišnog septembra može lučiti nektar.
Više o pomenutoj temi možete pročitati u štampanom izdanju Agrobiznis magazina za mesec avgust.
Prva urbana košnica i u našem gradu
Kako otkloniti stres kod pčela?
https://agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/pcelarstvo/item/2839-kako-otkloniti-stres-kod-pcela