Premijerka poručila malinarima: Ugledajte se na pčelare

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači i pozvala sve poljoprivredne proizvođače da se udruže na sličan način kao pčelari, koji su tako uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda u vrednosti od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu za 56 odsto bagremovog i čak za 241 odsto šumskog meda. Brnabićeva je istakla da bi to moglo da bude rešenje i za probleme malinara i kako država može da pomogne u tim situacijama.

„Svi poljoprivredni proizvođači u Srbiji treba da pogledaju šta su uradili pčelari i da se ugledaju na ovaj primer, jer onda sami sebi obezbeđuju dodatnu sigurnost i ne zavise od nepoštenih i nelojalnih posrednika i sami plasiraju proizvod i nalaze put do svojih kupaca“, poručila je predsednica vlade.
Kaže da je u pitanju investicija ukupno vredna 1,6 miliona evra i da su sami pčelari njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača.
Brnabićeva je istakla da se taj projekat realizuje uz podršku Vlade Srbije. Premijerka je navela da su pčelari uspeli da otvore najzahtevnije evropsko tržište za izvoz srpskog meda.
„Za samo osam meseci oni su preko svog pogona ‘Naš med’ za prikupljanje, pakovanje i plasman meda, uspeli bez posrednika da otvore najzahtevnije
tržište EU. Ova burad idu za Italiju u utorak, kao drugi kontigent, a onda ide i treći i čtvrti. To je neverovatan uspeh“, naglasila je Brnabićeva.
Kaže da se sada pčelarima plaća avansno 90 odsto bez posrednika i da su zato uspeli toliko da podignu cenu meda.
„Drago mi je da ćemo 2020. pamtiti ne samo po kovidu već i po istorijskom rekordu vednosti izvoza meda“, naglasila je Brnabićeva.
Istakla je da to treba da znaju svi naši seljaci – šta je moguće uraditi kada se udružite i imate jasan plan i viziju. Brnabićeva ističe da su pčelari uspeli da plasiraju med i na tržište Saudijske Arabije i da očekuje otvaranje i drugih tržišta, uz podršku Vlade Srbije. Dodaje da pčelari sada imaju sigurnost, predvidivost i transparetnost i znaju šta mogu da očekuju sutra. Ona je poručila da će pčelari i dalje imati podršku Vlade Srbije.
Na pitanje novinara kako se sprovodi nacionalni plan za pomoć mladim poljoprivrednicima, Brnabićeva je rekla da to ide odlično i da oni mogu da dobiju oko 15.000 evra pomoći. Najavila je da će vlada insistirati na digitalizaciji poljoprivrede i da će Srbija imati i evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi
u Novom Sadu, kao i da očekuje da u narednih nekoliko nedelja polaganje kamena temeljca za Biosens institut kao evropski centar izvrsnosti digitalne poljoprivrede.
„Poslednje tri godine smo imali sve bolje rezultate u poljoprivredi i svaka je bila bolja od desetogodišnjeg proseka. Ja ću s Nedimovićem (ministrom poljoprivrede) obići verovatno naredne nedelje radarski centar Bukulja za protivgradnu zaštitu, i tu smo završili kompletnu automatsku protivgradnu zaštitu. Modernizujemo dalje našu poljopirviredu“, rekla je premijerak.
Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović je zahvalio Ani Brnabić na velikoj podršci i istakao da je projekat „Naš med“ uspeo, kao i da je za osam meseci otkupljeno već 90 tona meda. Dodaje da će već danas to biti 110 tona, a za neki dan 130 tona. Živadinović je istakao da je veoma važno što je počeo sa tržišta da se povlači falsifikovan med, koji, kako je istakao „nije video pčelu“.
„I u nekim vrtićima je utvrđeno da je bilo neispravnog meda. Evo danas, bagremov med iz prvog šlepra koji je otišao za Italiju plaća se pčelaru skoro 800 dinara, a med koji je ušao u vrtiće je išao za 270 dinara plus pdv“, naveo je on.
Predsednik opštine Rača Nenad Savković je kazao da je ta opština imala u spoljno-trovinskoj razmeni suficit od 198 miliona evra i tako bila prva u regionu po tome, ispred Kragujevca. „Hvala premierki i drugim učesnicima u projektu ‘Naš med’. Čestitam svima“, poručio je Savković

Izvor: Tanjug

Srodni tekstovi

Оставите коментар