Hoće li pčele trpeti zbog politike?

Аутор: dzonioff
665 посета

Pčelari u Gračanici zabrinuti su za svoja pčelinja društva, jer zbog taksi Prištine od 100 odsto otežano se snabdevaju potrebnim reporomaterijalom za rad. da li će pčele preživeti na Kosovu i Metohiji, govorilo se na skupu Udruženja pčelara „Nukleus“ iz Gračanice koje postoji tek godinu dana. Članovi ovog Udruženja izrazili su zabrinutost zbog mera Prištine o uvođenju taksi od 100 posto na srpske proizvode, jer se već suočavaju sa nemogućnošću nabavke osnovnog materijala za rad. Milan Đokić, predsednik Udruženja pčelara „Nukleus“ kaže da su oni bili i ranije primorani da kupuju u centralnoj Srbiji, svu neophodnu prateću pčelarsku opremu kao što je i najglavniji – pčelinji vosak, nabavljaju se i razni preparati za tretiranje bolesti pčela.

– Međutim, sada sa novonastalom situacijom nema je veoma otežan rad sa pčelama – kaže Đokić i dodaje:

– Borimo se za egzistenciju, za opstanak, imamo puno pčelara kojima je pčelarstvo jedini novčani prihod, oni od toga izdržavaju svoje porodice – navodi Milan Đokić. Grigorije Stojanović, njegov kolega iz Udruženja „Nukleus“ ističe da ako se ovako nastavi neće moći da nabave ni pogače za zimsku prehranu pčela, niti satne osnove, kao i drugi repromaterijal, košnice, ramove za društva, i misli da ove mere ne vode ničemu i verovatno će sve cene podići i poskupeće reporomaterijal. 

– na jednoj strani će biti naša nemogućnost da nabavimo potreban materijal, a ako i dođemo do potrebnih sredstava platićemo i duplo skuplje nego što je to bilo dosada – objašnjava situaciju Stojanović.  Uprkos svim problemima s kojima se sreću pčelari sa Kosova i Metohije ovom prilikom su uručena i priznanja zaslužnim pčelarima. Inače, Udruženje pčelara „Nukleus“ iz Gračanice broji 15 članova.

Izvor: Agrobiznis magazin

Srodni tekstovi

Оставите коментар