Državni pčelarski sajam – od opreme do razmene znanja i iskustva

Аутор: dzonioff
1,K посета

Ovog vikenda u hali 2 Beogradskog sajma sve je vrvilo od pčelara. Nije ni čudo jer se 9. i 10. februara održava 11. Državni pčelarski sajam uz učešće i u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Okupili su se proizvođači opreme za pčelarenje, ali i pčelari iz cele Srbije koji su došli da vide kakve novine kada je u pitanju oprema i repromaterijal, ali i da razmene zanje i iskustvo što je u ovoj oblasti izuzetno važno. Osim toga imaju prilike da učestvuju na brojnim obrazovnim i stručnim panelima i seminarima. Jer, kako reče jedan od posetilaca „pčelarenje se uči dok je pčelar živ i uvek ima šta novo da se sazna.“

,,Okupljamo se 11. put da pokažemo da je pčelarstvo najorganizovanija grana poljoprivrede. Jedina grana koja ima organizaciju na nacionalnom nivou, i koja okuplja pčelare proizvođače, imamo 230 opštinskih organizacija pčelara. Počeli smo sa gradnjom pogona, koji će biti završen za nekoliko meseci, preostaje nam da kupimo opremu, nešto već imamo, ali to nije dovoljno, moramo još da prikupimo novca. Znate kako kažu,, Ko se penje Bog mu ruku pruža“, istakao je Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, prilikom otvaranja sajma.  Tom prilikom je istakao da najvećeg falsifikatora meda  nema više u našim marketima, ostalo je da se izbaci iz malih marketa, i neka se bavi prodajom džema, ako nije sposoban da  se bavi pčelarstvom.

Sa dolaskom  Nedimovića na čelo Ministarstva poljoprivrede, saradnja se širi, uvele su se nove subvencije trenutno ih je šest,  i ne samo da suma koja se izdvaja za pčelarstvo progresivno raste, već je i ministrovo  opredeljenje,  da svi koji ispunjavaju uslove  i konkurišu, dobiju subvencije. Time je rešen veliki problem.

,,U 2018. godini u ministarstvu poljoprivrede imali smo nekoliko sastanaka gde smo odredili prioritete za 2019. godinu u oblasti pčelarstva, najveći problem su falsifikatori meda. Ministarstvo će učiniti sve da se to spreči. U narednom periodu biće predloženo da se  otvoreni nacionalna laboratorija za ispitivanje meda iz Srbije, jer srpski med ima perspektivu, istakao je Bogdan Igić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

,,  Pčelari će biti prvi pilot program, i prvi će biti uključeni u elektronsko dodeljivanje subvencija. Sve će se radi, kompjuterski, i kada svi podnesu zahteve, isplata će biti posle 20 dana, ovo je vest koju moram da prenesem od ministra Nedimovića, rekao je Živadinović.

A, ima se šta videti i naučiti. Posebnu pažnju privlači mašina za pravljenje voska koja je u potpunosti delo ruku naših majstora i srpske pameti, a proizvodi je firma „Finans“ iz Rume.

„U pitanju je mašina za proizvodnju satne osnove, njen kapacitet je od 40 do 50 kilograma na sat. Osim same mašine i montaže, mi obučavamo i čoveka koji će raditi na ovoj mašini“, kaže Đorđe Grčić iz „Finansa“.

Cena ove mašine je 26.800 evra što je, rekli bi mnogi, prilično skupo, ali ovakve mašine kupuju Udruženja pčelara a više je nego isplativa.

„Trudimo se da nam kvalitet mašina bude čak i bolji od ovakvih i sličnih mašina iz inostranstva koje koštaju i po dva do tri puta više“, dodaje Grčić. Bogato znanje koje je stekao družeći se sa pčelarima rešio je da iskoristi, pa je od prošle godine i sam postao pčelar, a trenutno ima 20 košnica.

Tokom trajanja ove manifestacije pčelari će na Sajmu u Beogradu moći da kupe sve što im je potrebno od pčelarske opreme od odela do ramova, košnica…

Inače, po prvi put na ovom Sajmu učestvuju i pčelari sa Kosova i Metohije, koji su posetiocima ponudili med jedinstvenog ukusa. Da li zbog klime, ali i biljaka koje rastu na Kosovu i Metohiji njihov med je drugačiji od onog na koji smo mi navikli. Ima jači i intenzivniji ukus koji prosto klizi niz nepce i dugo se oseća u ustima. U Udruženju pčelara „Nukleus“ iz Gračanice sreću se sa brojnim problemima, posebno nakon što su prištinske vlasti uvele takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije. Međutim, ne žale se već ističu da sve probleme lakše rešavaju uz pomoć i podršku prijatelja i pčelara iz Srbije posebno iz Surdulice.  

Srodni tekstovi

Оставите коментар