Како се година ближи крају тако дани бивају све краћи, а ноћ све дужа што утиче да и пчеле и пчелари лагано улазе у стање смањене активности. Још за лепог времена, а таквих дана још увек има не тако ретко, потребно је посвршавати започете послове на узимљавану јер – зима, без обзира што је најављена као прилично блага, ипак долази. Време отварања кошница ради прегледања је за нама, сада то треба радити само из нужде и уз пажњу да се редослед оквира више не ремети.
Добар пчелар своју пажњу од сада па до прве прилике на пролеће, усмериће на осматрање и ослушкивање лета. У кошници су остале само радилице и матица, а ако се гдегод уоче трутови, то је знак да са таквом заједницом нешто није у реду, највероватније да је безматак па је интервенција неопходна. Слабашна друштва и сва она која оценимо недовољно снажним за ваљано презимљавање треба неизоставно припојити јаким.
Илустрација: Пчеле воле снег, али не и ветар
Ветар највећи непријатељ
Благо време, температуре често изнад вишегодишњег просека, али субјективни осећај као да је знатно хладније; са таквим временом смо се већ више пута ове јесени сусретали, особито у Подунављу и Поморављу, а разлог је ветар. С правом стари пчелари кажу да је највећи непријатељ пчела током зимовања ветар. Зато је потребно простор око кошница уредити тако да лета буду заштићена од директног дувања најчешћих хладних, зимских ветрова. У већем делу Србије то су северни и југоисточни ветар, па из тих праваца треба заштитити кошнице. Иако је на први поглед нелогично, али пчелиња друштва током зиме не треба посебно утопљавати. Код настављача довољно је само спречити промају кроз кошницу и за то је најбоље употребити новинску хартију. Ако је вентилациона мрежа збега уоквирена рамом дебљине око два центиметра, онда је једноставно треба умотати у хартију тако да са доње стране, према пчелама, буде један лист новине, а други са горње. Величина „Пољопривредника“ сасвим је довољна за то, а и врста хартије је управо она која треба. На овај начин спречиће се непотребно расхлађивање пчелињег гнезда, али ће се истовремено омогућити одстрањивање сувишне влаге која се ослобађа из поједеног меда. Водена пара, као и у облацима, одлази из клубета ка горњим деловима кошнице где би могла да се кондензује и да овлажи унутрашњост. Али, с обзиром на то да је ту први слој хартије, она је упија доњом страном и предаје горњем слоју који се суши тако што одаје влагу у простор испод поклопца. Од великог је значаја управо међупростор између слојева хартије јер је невелики размак од пар центиметара довољан да начини термичку изолацију попут оне која се користи код савремених ПВЦ прозора. Велики размак такође би омогућио преношења влаге, али и штетно преношење топлоте струјањем.
Илустрација: Важно је да пчеле имају довољно залиха меда за презимљавање
Обезбедити довољне залихе меда
Пчелиње заједнице сада углавном нису активне, а та смањена активност је врло важна због штедње залиха хране. Зимске пчеле у овом и наредна два месеца штеде и храну и снагу за критични период извођења првих генерација пчела и изимљавање, а тад су им снага и храна најпотребније. Потребно им је обезбедити мир да би могле да одржавају температуру. Свако узнемиравање доводи до повећане потрошње хране и осцилација у температури. Како се спољна температура смањује тако се појачава рад пчела на одржавању топлоте, па пчеле троше и више хране.
Стога у погледу хране потребно ју је обезбедити у довољној количини за период мировања и рани пролећни развој, до првих значајнијих пролећних уноса. Ту се, пре свега, мисли на залихе меда чије резерве треба да износе у нашим климатским условима око 20 килограма. Сматра се да је ова маса меда довољна за исхрану, али је њена улога такође и у омогућавању да се задржи релативно стабилна температура у зони клубета. Добра зимница сваког друштва подразумева и бар четири рама конзервираног цветног праха. Све ово здраве и јаке пчелиње заједнице треба саме да обезбеде до повлачења у своје станиште јер мањак хране, као што је овог врелог лета било, може да доведе у питање њихов опстанак до пролећа. Зато је требало благовремено прихрањивати, но ту је и шећерно – медно тесто, такозване погаче. На тржишту их има готових у више варијанти, обичне и обогаћене, али је постало већ пословично да сваки пчелар поседује неки свој рецепт.
Ево једног, веома једноставног: потребно је у 2 литра меке воде додати 10 кг шећера и 1,2 кг меда. Раствор се загрева до температуре од 120 °Ц уз стално интензивно мешање, потом се загревање прекида и додаје још 5 кг меда, не прекидајући мешање. Затим се маса нагло хлади, она почиње да бели и добија облик меке, ситно кристалисане масе. Мед мора да буде из познатог извора како се не би преносиле заразне пчелиње болести. Ако се у масу унесе и поленов прах, ето праве радости, током зиме за пчелице, а у пролеће за пчелара.
Аутор: Дејан Крецуљ
Извор: https://poljoprivrednik.net/newsdetails/674f00a8f879666e424a2d45/Zima-se-blizi-pcelinjaku