Фалсификати меда све савршенији

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Поступци за фалсификовање меда опстају и све су савршенији. Свуда у свету контроле указују на присуство огромних количина фасификованог меда, али се истовремено указује и да су методе за инспекцију и откривање фалсификата често ограничене и непоуздане.

Како преноси сајт Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), мед је трећа храна која се највише фалсификује, после млека и маслиновог уља. У тексту главног уредника специјализованог часописа „Српски пчелар” Властимира Спасића, истиче се да се пчеле данас гаје у преко 90 милиона кошница, из којих се добија око 1,9 милиона тона меда, у вредности од око шест милијарди евра.

Илустрација: Пчеларски посао није лак

‒ Пчеларски посао је изузетно тежак, па је мед скуп – и то га чини примамљивом метом за фалсификовање јефтиним заменама. Кина је највећи светски произвођач меда, чинећи четвртину светске производње, али се на њен успех и доминацију ниском ценом одавно гледа са сумњом ‒ наводи аутор и додаје да се у источној провинцији Чејианг, где је највећа концентрација пчеларске индустрије и индустријског биља, производи јефтин пиринчани и кукурзни сируп који се меша са медом. Истовремено, „Алибаба”, кинеска интернет пијаца, чак оглашава индустријски фруктозни сируп за мед, за око 0,19 долара по килограму. Спасић истиче како пчелари упозоравају да је проток фалсификованог меда који излази из Кине толико велик да уништава светско тржиште.

Према Међународном трговинском центру (ITC), глобални увоз меда од 2010. до 2019. године порастао је вредносно са 497 милиона на 665 милиона долара, или 34,5 одсто.

Илустрација: Кинески фалсификати меда уништавају светско тржиште

‒ Чини се да су ови подаци знатно прецењени, јер један број земаља увози велике количине меда за њихову накнадну препродају по вишим ценама под маском властитих производа. Пример ове праксе је откривена превара ланца за снабдевање Сједињених Држава јефтиним кинеским медом, која је укључивала 30 земаља посредника ‒ наводи се у тексту и додаје да овај сектор само у Европи укључује 10 милиона кошница и 650 хиљада пчелара. Упркос томе, европски пчелари обезбеђују само 64 процената меда од количине која се конзумира у региону, а остале количине се увозе. То значи, истиче аутор, да је упркос екстремном паду производње, мало вероватно да ће се цене повећавати, јер су европски произвођачи поткопани јефтиним увозом. У Комитету професионалних пољопривредних организација у ЕУ описали су ову ситуацију као одраз дубоких структурних поремећаја тржишта и уверени су да ће цене меда у земљама главним увозницама и даље да падају.

Илустрација: Тешка борба пчелара за опстанак

У новембру прошле године из тог комитета су упозорили како су средства за егзистенцију многих европских пчелара у опасности, након једне од најтежих берби у последњих неколико деценија, делом изазване поплавама у централној и источној Европи, а делом и због присуства фалсификата и меда сумњивог квалитета. Рецимо, у Мађарској је производња багремовог меда била свега 10 одсто од вишегодишње просечне бербе. У Аустрији су пчелари известили да тако лоша берба није забележена деценијама. Пад производње забележен је Португалији за 80 процената и на југу Италије готово исто или мало мање.

Извор:http://www.politika.rs/scc/clanak/479162/Med-je-treca-namirnica-koja-se-najvise-falsifikuje-u-svetu

Srodni tekstovi

Оставите коментар