У Сјеници још нема бехара, а ево како су пчеле поднеле зиму

Аутор: dzonioff
604 посета

Током наше посете Сјеници и околини, били смо у гостима код професора Мурата Баждаревића, који је познат многима у овом крају као директор гимназије и професор географије, али и поред тога он је за 25 година колико пчелари, постао најзначајнији пчелар са 170 друштава. Професор Баждаревић има пчелињаке на три локације. Прва је поред породичне куће у Сјеници, за који каже да се налази ту како би одржавао кондицију и контакт са пчелама, има и пчелињаке у село Кијевце, које се налази 17 км од Сјенице и село Сугубине, које је удаљено 15 км од вароши. Што се тиче пчеларења у Сјеници, Мурат мисли да су услови сурови, климатске прилике неповољне, вегетациони период кратак, али и поред тога, мед који се добија је веома квалитетан, то је ливадско – шумски мед, наглашава господин Мурат. У Кијевцима је велика површина под четинарима, мада четинар не лучи нектар него полен и медљику који су добар основ пчелама за спремање меда.

Према речима искусног пчелара у сјеничком крају има доста пчелара, око 150, али регистрованих има врло мало. “ У Удружењу има свега 5 -6 чланова, док је пре 8 година било 110 чланова, који су плаћали чланарине. Из Удружења улажу напоре да поново привуку заинтересоване, јер перспективе има, само је потребно укључивање и едуковање младих људи о пчеларству” додјаје Баждаревић.

Са Муратом Баждаревићем извршили смо кратак прегед кошница, где смо могли да констатујемо да је ова година једна од оних када су пчеле изузетно добро презимеле у Сјеници.

Претпостављам да је то због благе зиме. Нисам имао ниједан губитак до сада, а имам 170 друштава. Два друштва која су ми биле слабија сам спојио, па су и оне сада добро” појашњава нам домаћин. Он нам је овом приликом истакао, да је из разговора са другим пчеларима, сазнао да су и они веома задовољни са изимљавањем пчела.

На наше питање колико хране се на овом месту оставља пчелама у зимском периду,истиче нам да је пошле јесени остављено око 15 до 18 кг меда у кошницама за храну.

Ова количина меда је потребна јер је зима дуга и храна представља важан фактор да ли ће пчеле презимити или неће. У пролеће је неопходно давати исхрану, јер уколико се не би припомогле, на овом подручју тешко која пчела би остала” објашњава нам Мурат Баждаревићи, и додаје да на овом терену уноса протеклих дана уопште није било, али да се ускоро очекује почетак бехара, јер је маслачак већ запупио. Овде ће пчеле слетати и на багрем, лековито биље и бројне друге врсте, што му даје посебан квалитет. Очекује се да ће након три године практично без меда, ова година бити медна и добра, тако да буде једно добро врцање. У Сјеници се мед врца само једном, јер је клима значајно различита у односу на пределе на нижој надморској висини. Сезона цветања касније креће и не може се очекивати унос као што се то дешава на нижим надморским висинама. Цена меда је 10 евра, али га нема за продају због лоше три године узастопно.

0 коментар
0

Srodni tekstovi

Оставите коментар