У Сјеници још нема бехара, а ево како су пчеле поднеле зиму

Аутор: dzonioff
919 посета

Током наше посете Сјеници и околини, били смо у гостима код професора Мурата Баждаревића, који је познат многима у овом крају као директор гимназије и професор географије, али и поред тога он је за 25 година колико пчелари, постао најзначајнији пчелар са 170 друштава. Професор Баждаревић има пчелињаке на три локације. Прва је поред породичне куће у Сјеници, за који каже да се налази ту како би одржавао кондицију и контакт са пчелама, има и пчелињаке у село Кијевце, које се налази 17 км од Сјенице и село Сугубине, које је удаљено 15 км од вароши. Што се тиче пчеларења у Сјеници, Мурат мисли да су услови сурови, климатске прилике неповољне, вегетациони период кратак, али и поред тога, мед који се добија је веома квалитетан, то је ливадско – шумски мед, наглашава господин Мурат. У Кијевцима је велика површина под четинарима, мада четинар не лучи нектар него полен и медљику који су добар основ пчелама за спремање меда.

Према речима искусног пчелара у сјеничком крају има доста пчелара, око 150, али регистрованих има врло мало. “ У Удружењу има свега 5 -6 чланова, док је пре 8 година било 110 чланова, који су плаћали чланарине. Из Удружења улажу напоре да поново привуку заинтересоване, јер перспективе има, само је потребно укључивање и едуковање младих људи о пчеларству” додјаје Баждаревић.

Са Муратом Баждаревићем извршили смо кратак прегед кошница, где смо могли да констатујемо да је ова година једна од оних када су пчеле изузетно добро презимеле у Сјеници.

Претпостављам да је то због благе зиме. Нисам имао ниједан губитак до сада, а имам 170 друштава. Два друштва која су ми биле слабија сам спојио, па су и оне сада добро” појашњава нам домаћин. Он нам је овом приликом истакао, да је из разговора са другим пчеларима, сазнао да су и они веома задовољни са изимљавањем пчела.

На наше питање колико хране се на овом месту оставља пчелама у зимском периду,истиче нам да је пошле јесени остављено око 15 до 18 кг меда у кошницама за храну.

Ова количина меда је потребна јер је зима дуга и храна представља важан фактор да ли ће пчеле презимити или неће. У пролеће је неопходно давати исхрану, јер уколико се не би припомогле, на овом подручју тешко која пчела би остала” објашњава нам Мурат Баждаревићи, и додаје да на овом терену уноса протеклих дана уопште није било, али да се ускоро очекује почетак бехара, јер је маслачак већ запупио. Овде ће пчеле слетати и на багрем, лековито биље и бројне друге врсте, што му даје посебан квалитет. Очекује се да ће након три године практично без меда, ова година бити медна и добра, тако да буде једно добро врцање. У Сјеници се мед врца само једном, јер је клима значајно различита у односу на пределе на нижој надморској висини. Сезона цветања касније креће и не може се очекивати унос као што се то дешава на нижим надморским висинама. Цена меда је 10 евра, али га нема за продају због лоше три године узастопно.

Srodni tekstovi

Оставите коментар