Тражи се боља заштита тржишта меда

Аутор: draganadpetrovic
360 посета

Министри пољопривреде чланица ЕУ затражили су да се боље заштити тржиште меда кроз транспарентније декларације на овом производу.

Од Европске комисије се захтева да ревидира законе о означавању смеша меда које се продају и тако заштити домаће произвођаче и потрошаче при одабиру овог производа.ако је пренео „Евроактив”, они су недавно у Бриселу поновили захтев који је упућен још 2020. путем заједничке декларације позивајући комисију да преиспита европску директиву о меду. На тај начин би се побољшала следљивост, посебно када се мед меша с производом који се увози из различитих делова света.

ЕУ увози око 40 одсто меда из држава које нису чланице. Највише из Кине, Украјине и Аргентине, јер имају веома ниске цене за килограм. У 2021. цена кинеског је износила 1,36 евра, а за украјински је тада требало издвојити 1,89 евра. Цена у Француској је у исто време достизала између 10 и 20 евра, наводи портал. Подсетимо, када се мед увози из само једне земље та информација о држави порекла мора бити истакнута на декларацији. Међутим, проблем настаје када је у теглу спакован мед увезен из више држава јер се тада обично наводи „мешавина меда из ЕУ” или „мешавина меда која није пореклом из ЕУ”. У том случају потрошачи немају пуну информацију о пореклу производа.

Илустрација: ЕУ увози око 40 одсто меда и то највише из Кине, Украјине и Аргентине

Овај начин означавања штетан је и за купце и за произвођаче. „Евроактив” истиче да је словеначка делегација указала да тренутна правила означавања порекла стављају произвођаче из једне земље у неравноправан положај у односу на произвођаче смеша. Због тога је Словенија, коју подржава још 19 земаља чланица, позвала на промену законодавства ЕУ о меду. Они предлажу да на етикети треба да буде наведена свака земља порекла с уделом у смеши. То ће повећати профитабилност сектора и вратити поверење потрошача. Истакнуто је да ће јачање законодавства помоћи у борби против превара, јер је мед један од најчешће фалсификованих производа у свету.Очекује се да ће предлог ревизије директиве бити представљен Европском парламенту у марту ове године.

Илустрација: Потрошачи не знају одакле је мед који једу

На ове информације реаговао је и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) који је саопштио да тренутно ни потрошачи у Србији, као ни они у ЕУ, не знају одакле је мед који једу, јер су се лобији увозника меда у ЕУ одавно изборили да у прописе уђу одредбе да се мешавине меда овако означавају.

– Ово је легалан вид очигледне крађе информација, јер потрошач нема начин да сазна одакле је увозни мед у тегли изложен у рафу трговца – саопштили су из ове организације. У СПОС-у сматрају да је ово велики корак ка реализацији иницијативе Пчеларског савеза Словеније, коју подржава и њихов савез, јер ће се измена директиве о меду аутоматски примењивати и у Србији, чиме ће бити ојачан пчеларски сектор.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/536662/Ekonomija/med-uvoz

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар