Новац из буџета за пчеларе

Аутор: draganadpetrovic
840 посета

ВЛАСОТИНЦЕ:Изгледа у последње време да бављење посла пчеларством у овим нашим крајевима све више поприма обрисе истинског и уносног бизниса. Ако већ пољопривреда озбиљно стангнира, а сада постаје и озбиљан проблем за буџет пољопривредних газдинстава, због поскупљења свега што је неопходно за рад у пољопривреди. Изгледа да је пчеларство нови прозиводни хит, јер нема захтевни физички рад, а поред тога произведени мед лако стигне на тржиште.

Илустрација: Мед лако стигне на тржиште

Последње среде у овој 2021.години, председник власотиначке општине, Братислав Петровић на уприличеној свечаности уручио је уговоре пчеларима о субвенцији, јер тако нешто није чињено у последњих осам година.
“Општина Власотинце није субвенционисала пчеларе последњих осам година и ове године смо то променили. Број пчелара на нашој територији је у међувремену порастао и препознали смо да је важно да вас подржимо. Верујем да сте у међувремену користили субвенције ресорног министарства, али, ево, прилика је да и локална самоуправа помогне. Посебно ми је драго, да је све више младих људи, између 30 и 40 година који се баве пчеларством. Ове године наш конкурс подржава оне који имају најмање 20, а највише 80 пчелињих друштава, али ћемо следеће године, а то је близу, сагледати и оне који имају више од 80 кошница “, рекао је председник Братислав Петровић, пожелевши при том пчеларима срећене новогодишње празнике и берићетнију наредну пчеларску годину.
Иначе, регистрована пољопривредна газдинтва са подручје општине Власотинце могла су да конкуришу за субвенције за набавку нових пчелињих друштава или набавку опреме за пчеларство на јавном позиву општине Власотинце за 2021.годину.

Илустрација: Подршка пчеларима добро дође/ Фото: Pixabay

Од три милиона динара која су били намењени за пчеларе утрошено је 2.652.000 динара, на конкурсу на коме се јавило 145 власника регистрованих пољопривредних газдинстава, а право на субвенције остварило је њих 113, и они су остварли право на највише 80% вредности инвестиције. Износ подстицаја је 500 динара по кошници пчела, а највише је могло да буде субвенционисано до 80 пчелињих друштва по домаћинству, па је тако субвенционисано утрошеним средствима више од пет хиљада пчелињих друштава.

Извор: https://jugpress.com/novac-iz-budzeta-i-za-pcelare/

Srodni tekstovi

Оставите коментар