СПОС: Ово је откупна цена багремовог меда

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Већ смо више пута писали о стању на тржишту меда после овогодишње багремове паше. Иако је меда било мало, тржишне цене још увек уместо да расту – ниже су него прошле године, што значи да су некоректни потези кључних актера трговине медом дали за њих добре резултате. Разумемо ми да пакери имају тржишни притисак од трговина да не дижу даље цене финалних производа, којима је све чешћа конкуренција кинески мед (па се рецимо у Италији у трговинама може наћи мешавина кинеског и румунског меда по цени од свега 5,99 евра за килограм), али не можемо и нећемо да разумемо да су намерно учинили све што су могли да цене оборе испод прошлогодишњег нивоа и крену у откуп са изузетно ниских стартних позиција, што је одвратан безобразлук према пчеларима, пре свега у Мађарској и Румунији, које највише багрема и извозе. У Мађарској се тренутно багремов мед откупљује по цени од 6,35-6,45 евра, али пакери се жале да не могу да откупе онолико меда колико су желели, јер пчелари добрим делом не желе да продају по тој цени. Откупна цена у Румунији је тренутно још нижа, свега 5,7 евра.

Илустрација: Откупна цена за овогодишњи багремов мед је 6,9 евра

Јуче су се стекли услови и да Погон СПОС-а објави откупну цену багремовог меда у овој години. Надамо се да је прошлогодишња школа (губици у износу од преко 2000 евра по тони због неверовања у СПОС) била довољна за појединце да ове године сачувају мед, те да су га и сачували до почетка објављивања реалних цена. Ако нису, двогодишње школовање ће им свакако помоћи да се знање квалитетније уреже.Основна цена меда је 6,02 евра (пчелар укупно добија 6,5016 евра са ПДВ надокнадом за килограм предатог меда, а ако је потписао лиценцу за ДПП стандард онда добија још 10 центи, те укупно добија за килограм 6,6016 евра). Основна цена меда за власнике Златне картице лојалности СПОС-а је 6,065 евра (пчелар укупно добија 6,5502 евра са ПДВ надокнадом за килограм предатог меда, а ако је потписао лиценцу за ДПП стандард онда добија још 10 центи, те укупно добија за килограм 6,6502 евра).

Основна цена меда за власнике Дијамантске картице лојалности СПОС-а је 6,1 евро (пчелар укупно добија 6,588 евра са ПДВ надокнадом за килограм предатог меда, а ако је потписао лиценцу за ДПП стандард онда добија још 10 центи, те укупно добија за килограм 6,688 евра). Основна цена меда за власнике Платинасте картице лојалности СПОС-а је 6,21 евро (пчелар укупно добија 6,7068 евра са ПДВ надокнадом за килограм предатог меда, а ако је потписао лиценцу за ДПП стандард онда добија још 10 центи, те укупно добија за килограм 6,8068 евра). Основна цена меда за власнике Платинасте ПЛУС картице лојалности СПОС-а је 6,3 евра (пчелар укупно добија 6,804 евра са ПДВ надокнадом за килограм предатог меда, а ако је потписао лиценцу за ДПП стандард онда добија још 10 центи, те укупно добија за килограм 6,904 евра). Многе колеге из СПОС-а већ питају да ли ће цена расти даље. Знате већ да је на то питање немогуће дати апсолутно тачан одговор. Било је година када су цене расле енормно брзо, а било је година када се морао да чека фебруар или март да би цена скочила више или мање. Да ли ће до скока доћи – за очекивати је. Да ли ће то бити већ сутра или можда у марту, то овог тренутка нико не може знати. Битно је да у тренутку извоза извеземо мед по максимално могућој цени за пчеларе. Такође је битно да нам мед буде спреман за извоз, односно хомогенизован, по принципу који смо већ објавили.Погон „Наш мед“ изналази и друге моделе за брже плаћање, али оно што је сигурно јесте да килограм меда неће изаћи из Србије без уплате од купца унапред, банкарске гаранције, осигурања плаћања од стране осигуравајуће куће, или на неки други начин. Погон је изграђен из два главна разлога, те стално морамо да подсећамо на то: ПРВИ је да се изборимо за највећу могућу цену меда прекидом уцењивања од стране некоректних пакера, а ДРУГИ је да обезбедимо апсолутну сигурност плаћања!

Илустрација: У току је откуп и осталих врста меда

На крају морамо да кажемо пчеларима нешто, ако је могуће да им се то коначно уреже у главу, и да схвате шта значи Погон. Пошто су прошла и ова година имале слабу багремову пашу, финансијски исцрпљени пчелари су пожурили да што пре продају мед онима који одмах могу понудити новац, без обзира на цену откупа. А не схватају да су тај мед сачували и предали Погону, Погон би имао већи обрт, смањило би се учешће режијских трошкова одржавања Погона по килограму меда, те да је тако било – да смо имали велики обрт, прошле године смо без проблема могли да плаћамо багрем по 7,2 евра за килограм, а плаћали смо га 6,7 јер морамо оставити новац за трошкове Погона који месечно износе преко милион динара, радио он или не. Пчелари требају да схвате да што је већи обухват Погона то ће и цена бити већа, и ако већ морају да продају јер немају новца – да онда продају онолико колико им је баш неопходно, а да остало сачувају за СВОЈ Погон. Тек тог дана бићемо у потпуности своји на своме и кројити сами своју будућност.Као што смо већ и објавили, друге врсте меда ће се за сада откупљивати по моделу да се плаћају након што их Погон прода у малопродаји.И ту је јако битно да имамо увек довољно меда, да бисмо могли да склапамо озбиљне послове. Откупне цене других врста меда су доста више у односу на тржишне, управо зато што се дуже времена чека на наплату, односно до продаје. Наравно, за малопродају је приротет мед из ДПП јер се једино он може паковати у килограмску теглу СПОС-а, а и у другим мањим паковањима такође вишу цену постиже управо мед из ДПП, мада ћемо у мала паковања паковати и мед ван ДПП.

Иначе, Погон од оснивања ради на успостављању предуслова за постизање виших цена сунцокретовог меда, што није лако уз конкуренцију каква је Украјина (прошле године је једног тренутка Украјина нудила сунцокретов мед са свим трошковима и превозом на било коју локацију у Европи по цени од 1,7 евра за килограм, а пчелари су од тога добијаји 1,2-1,3). Директно сучељавање са њима на тржишту једноставно није могуће, јер је наша производна цена далеко већа од њихове откупне, али начина свакако има, само је потребно време. Многи нису веровали ни да ћемо Погон изградити, па је прошло нешто времена и изградили смо га. Или сетимо се колико пчелара прошле године није веровало да ће Погон направити револуцију са ценом меда, па су изгубили по 2000 евра по тони, тешко им било да сачекају два месеца.

Илустрација: Очекује се и виша цена за сунцокретов мед

ПРИЈАВИТЕ МЕД ЗА ПРОДАЈУ

Позивамо пчеларе да што пре Погону пријаве мед који желе да му предају ради даљег пласмана, како бисмо организовали распоред узорковања, преузимања меда и продаје.

Већ су два шлепера преузета, један и хомогенизован, други ће бити до средине наредне недеље, и одмах затим креће и обрада трећег… Морамо брзо да радимо, зато брзо пријављујте мед за продају.

Извор: https://spos.info/do-69-evra-za-kilogram-bagremovog-meda/

Srodni tekstovi

Оставите коментар