Скандалозно: Лажни мед из Смедерева и даље на полицама продавница

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

ФИРМА „Мед хани“ из Вучака код Смедерева није повукла сав мед са тржишта, иако је то морала, јер је анализама утврђено да је фалсификат. Њихов мед се налази и даље у свим трговинама. Проценили су да је ризик од казне мањи од профита. Они су додавали шећер у мед, то је доказано и он не сме да се нађе у продаји.

Како нам је испричао Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије, ветеринарска инспекција је издала налог да повуку сав мед из продаје, али није више јасно ко даље треба да контролише да ли су то урадили или не. Нажалост, овај фалсификат може да се купи у многим радњама.

Илустрација: Упркос налогу инспекције лажни мед и даље на тржишту/ Фото: Pixabay
  • У акцији откривања лажног меда утврђено је да се на српском тржишту налази око 40 одсто оваквог производа – казао нам је Живадиновић. – У Србији је, нажалост, све мање квалитетног меда. Крајем прошле године, ветеринарска инспекција је узела узорке багремовог и ливадског меда фирме „Мед хани“. Суперанализа је показала да су оба меда фалсификати и да су мирис и укус несвојствени декларисаној врсти производа.
    Према речима Живадиновића, колико су у целом процесу фалсификатори усавршили технологију израде лажног производа, најбоље говори чињеница да су сви основни параметри квалитета меда у границама прописа. Тачније да „мед“ без проблема пролази основне законске прописе. Мед из ове компаније пао је на утврђивању порекла шећера у њему. Садржи значајну количину шећера, чак 30 одсто, која се природно не може наћи у меду.
Илустрација: Случај је пријављен и суду / Фото: Pixabay

У Министарству пољопривреде су нам рекли да је урађено решење и на основу тога треба да склоне све производе из продаје. Случај је пријављен и суду.
Фалсификовање меда је озбиљан бизнис, не само у Србији већ и у читавом свету. Пре неколико месеци покренута је велика међународна истрага, где се укључила и наша земља, заједно са ветеринарском инспекцијом, санитарном, Пореском управом и полицијом. Предмет истраге су како велики произвођачи, тако и сами пчелари.
И док поједини произвођачи у прокувани шећер убацују одређене киселине, како би добили добру густину, неки убацују вештачке ароме или боју.

НЕМАЈУ ВРЕМЕНА
У фирми „Мед хани“ нису имали времена да нам прокоментаришу и одговоре да ли се њихов производ и даље налази у радњама и због чега га нису повукли са тржишта.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1000920/prodavali-istopljeni-secer-inspekcija-moze-stane-put-firmi-med-hani-njihov-med-dalje-prodavnicama

Srodni tekstovi

Оставите коментар