Све спремно за 13. Државни пчеларски сајам

Аутор: draganadpetrovic
926 посета

На београдском Сајму приводе се крају припреме за одржавање 13. Државног пчеларског сајма који ће бити одржан у хали 2 13. и 14. фебруара. Сајам се одржава под слоганом „Знаш ти добро који мед“, а учешће су најавили бројни пчелари из Србије и региона.
Колико је интересовање за ову смотру најбоље говори податак да пчелари из целе Србије и Републике Српске организовано долазе на сајам. Иако је било најављено да ће Сајам отворити потпредседник Владе Србије и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, због бројних и непланираних обавеза морао је да откаже долазак. Уместо њега доћи државни секретар Велимир Станојевић и помоћница министра Ведрана Илић, а сајам ће званично отворити министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Илустрација: У Београду ће бити највећи сусрет пчелара у региону/ ФОТО: Pixabay

Поред бројних предавања и радионица о унапређењу пчеларске производње и иновација у пчеларству, на сајму ће бити одржан и округли сто председника пчеларских савеза Словеније, Републике Српске и Србије. Округли сто заказан је за 12.30 сати у суботу 12. фебруара 2022. у сали за предавања одмах после предавања Боштјана Ноча.
Главна тема биће дискусија о томе како наступати пред државом да би нас још боље разумела. Говориће се и о активностима сва три савеза и плановима за будућност. Учесници округлог стола: Боштјан Ноч, председник Пчеларског савеза Словеније, Дамир Барашин, председник Савеза пчеларских организација Републике Српске и Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије

На сајму ће се продавати и пчеларска опрема, мед и пчелињи производи, а улаз за посетиоце је бесплатан.

Илустрација: Град Београд увећао субвенције за пчеларе/ФОТО: Pixabay

Уочи почетка сајма добре вести стижу и из Града Београда који је за ову годину определио 240 милиона динара за субвенционисање пољопривредних газдинстава, од чега је 35 милиона динара планирано за пчеларство, изјавио је данас градоначелник Београда Зоран Радојичић.
Он је то рекао током посете газдинства Новковић у Барајеву, које се више од 20 година бави пчеларством и користило је субвенције града и државе за развој пословања. Градоначелник је истакао је да је прошле године субвенције добило више од 20 газдинстава која се баве пчеларством.
Радојичић је испричао да газдинство Новковић више од 20 година живи од производње меда, да тренутно имају 500 кошница и да годишње произведу око 10 тона меда.

Извор: СПОС и Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар