Сајам меда на Ташмајдану: Више се гледа, мање купује

Аутор: draganadpetrovic
908 посета

Леп и сунчан дан измамио је данас бројне Београђане који су дошли у најслађи део града на Ташмајдан, добро познато место за окупљање пчелара. Највише је пензионера који више гледају, а мање купују због виших цена меда. Запиткују пчеларе о квалитету, како да разликују прави од фалсфикованог меда, али се ретко ко маши за новчаник. Ако и купују више узимају пчелиње производе као што је прополис јер је, кажу, здрав а и мање кошта од меда.

  1. Међународни сајам пчеларства Ташмајдан 2021. отворен је 29. септембра и трајаће ће до 3. октобра. Сајам је организовало Друштво пчелара Београда у сарадњи са Савезом пчеларске организације Србије, под покровитељством Града Београда. На сајму грађани могу посетити 145 излагача пчелињих производа и 90 излагача пчеларске опреме. Осим у уживању у меду и пчелињим производима одржава се више радионица. Говорило се о утицају климатских промена на пчеларење, док је за ученике нижих разреда основне школе одржан час о пчеларству. На овај начин најмлађи моу да сазнају о животу пчела, али и зашто су важне и зашто треба да их чувамо.
Илустрација: Цене су више због мањка меда на тржишту

Цене меда и пчелињих производа су нешто више у односу на раније сајмове. Разлог је мањак меда на тржишту, што је по речима пчелара, неминивно довело до поскупљења. Тегла од килограм багремовог меда кошта између 1200 и 1300, а остали од 800 до 1000 динара.
Подсећамо, због обилних киша током пролећа, а потом жега овог лета пчелари су имали проблема са пашом што је резултирало и мањим приносима.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар