Сачувајте пчелињак од тихе грабежи али и других облика – савети из праксе

Аутор: Gdjakovic
419 посета

Зима је период када пчеле зимују, па пчелар нема пуно обавеза око кошница. Међутим, ово је право време за додатну едукацију посебно када су у питању болести или неуобичајено понашање медоносних пчела које за последицу може имати угинуће великог броја пчела чиме се доводи у питање опстанак заједнице.
Не постоји пчелар који се није срео са појавом грабежи унутар једне или више кошница на пчелињаку. Опасност од грабежи је посебно присутна уколико пчелар ређе обилази кошнице. Пчелари разликују тиху и акутну грабеж, а обе могу бити подједнако опасне уколико се на време не идентификује проблем.

Шта је грабеж?
Грабеж је изазван природним нагоном пчела за опстанак и прикупљањем хране за презимљавање. Када у природи настане привремен недостатак хране пчеле инстинктивно исту траже, противно њиховом природном понашању, у пљачкању других заједница. Како свака пчелиња заједница има већи или мањи облик самозаштите у том пљачкашком походу често страда део пчела или чак и цела заједница што зависи од интензитета и трајања грабежи. Млађи неискуснији пчелари могу заменити плес младих пчела са појавом грабежи што додатно отежава решавање овог проблема.

Конкурс АПВ за пчеларе – до 300.000 по газдинставу

Постоји неколико начина грабежи међу пчелама, али су најраспрострањеније две – тиха грабеж која се појављује постепено, лагано појачавајући темпо и акутна грабеж која се појављује изненада и готово ју је немогуће спречити. Грабеж се препознаје према самој активности пчела на лету ка кошници. Уколико приметите борбу пчела и делове воска, како и појачану активност испред кошнице, али без уноса полена то је довољан показатељ појаве грабежи. Може се изазвати непажњом приликом прегледа кошница када пчелар остави оквир с медом доступан пчелама па макар и на кратко. Зато се прегледи кошница морају обављати брзо и само када су неопходни. Такође, важно је проверити и каквом је стању матица. Уколико је стара или угинула, а пчелар то није приметио на време, таква заједница постаје мета других пчела из суседних кошница које долазе да опљачкају ослабљено пчелиње друштво. У тој борби за самоодржањем може доћи до великог угинућа пчела што доводи у питање опстанак саме заједнице.
Грабеж на пчелињаку није само неугодна појава, већ је и јако опасна и уколико се не примети на време може се проширити на већи број кошница посебно у периоду када нема паше. Пчелиње заједнице без матице или са старом матицом подложније су грабежи, зато је важно нагласити да пчелиња друштва никако не смеју остати без матице.

Боја меда нам открива много занимљивих ствари

 Како спасити друштво?
У случају појаве грабежи неопходно је брзо деловање пчелара како би се ова неугодна појава зауставила. Пре свега нападнуту кошницу треба склонити са тог места и привремено је однети ван пчелињака. Кошница се смешта у тамну просторију а на њено место у пчелињаку треба поставити празну кошницу. Како су пчеле изузетно интелигентна бића врло брзо, често за мање од сат времена, схватиће да је кошница празна и напади ће престати. Наредног дана склоњену кошницу треба детаљно прегледати како би утврдили разлози за грабеж. Најчешћи узрок је лоша заједница која се тешко може опоравити. Такву заједницу најбоље је расформирати, односно уклонити матицу, а остатак роја спојити са јаким друштвом. Уколико је заједница добра, заменити матицу а кошницу након два до три дана вратити на пчелињак, али је никако не враћати на старо већ је поставити на ново место. Поступак је исти и уколико грабеж захвати више кошница. Научници немају објашњење за овакво неуобичајено понашање медоносних пчела које иначе нису склоне грабежу, али се претпоставља да узрок може бити неки генетски поремећај. У сваком случају пчеларима се препоручује опрез, али и примена превентивних мера како би се избегао грабеж.

Решена дилема да ли мед сме да се једе током поста

Превентивне мере
Превентива је увек најбоља заштита, јер се спречава да уопште дође до било каквих поремећаја у пчелињим заједницима, па и до грабежи. Да би се то избегло стручњаци препоручују неколико мера која су, проверено, дале добре резултате.
Сужавање лета и затварање свих непотребних отвора на кошници је прва и основна мера. Препоручују се краћи превентивни прегледи кошница и што мање узнемиравање пчела. Правилан размак између кошница и два пчелињака, као и држање само јаких заједница су такође добри начини за спречавање појави грабежа. Приликом отварања кошница, саветују искуснији пчелари, треба користити прекриваче за кошницу, а посебно треба водити рачуна да не долази до расипања меда или сирупа приликом рада на кошницама.

Извор: Агробизнис магазин 

Srodni tekstovi

Оставите коментар