Саветујемо како да користите лекове у пчеларству

Аутор: dzonioff
658 посета

Како сви лекови морају бити регистровани у Агенцији за лекове по важећем закону тако морају бити и лекови који се користе у пчеларству. Лекови које користимо у пчеларству делимо на: регистроване за употребу у пчеларству, регистроване за употребу у ветерини не у пчеларству (амитраз на пример је ектоантипаразитик), нерегистроване и забрањене.

Пчелари се углавном сами одлучују за неки од лекова за пчеле. При томе се не воде основним принципима за избор по фармакологији (науци о лековима). Захтеви које би требало да испуни лек су да је ефикасан против болести за коју га примењујемо, да је лако доступан, да је јефтин, да има познати састав и особине лековите материје, да нема нежељене ефекте, да нема резидуа (остатака) у саћу и меду и да не смањује производне способности матице и радилица. Начин апликације (давања) лека зависи од врсте лека и може бити: кроз сируп, кроз погаче, стављањем летвица у пчелињу заједницу, накапавањем по улицама или распрскивањем по рамовима и сатоношама. Избор лека се врши на основу тачно постављене дијагнозе. За то је потребно узети адекватан узорак пчела (30 до 50 пчела када се сумња на неку болест или 300 до 500 пчела када нема оправдане сумње) или 10×10цм легал који се шаљу у референтну лабораторију .

Сви ови лекови требало би да се примењују по произвођачком упутству. На пример: БееВитал Хиве Цлеан накапавањем по улицама 15 до 20 мл у пролеће у јесен и пред зиму. Апиливевар штапићи се оставе у кошници 24 до 30 до 35 дана (један до један и по развојни циклус пчеле јер је болест и пчела и легла то јест паразит). Апигард (паштете) ставити 1 а после 15 дана и другу. Третман траје 30 дана. Мора се урадити читав пчелињак да не дође до грабежи. Оксална се прави од 35г оксалне 600мл дестиловане воде и 600г шећера и накапава се 5мл по улици пчела у зимском периоду када су пчеле у клубету и када не излазе из кошнице. Мравља се ставља натопљена на трулеx крпу у сва 4 угла кошнице преко сатоноша. Такође водити рачуна о спољашњој температури која не сме пелазити 25 степени целзијуса. Фурмитом поставити по упутству и температура мора бити данима између 14 и 25 степени целзијуса. Нозевит се наноси преко сатоноша.

Остале болести пчела и легла се не лече већ се све нешкодљиво уклања осим Европске куге легла, која је мешана бактеријска инфекција, и која се условно лечи.

Препорука за коришћење лекова у пчеларству била би: урадити све да до болести не дође. Ако се посумња на болест узети адекватан узорак и послати га у референтну лабораторију. По добијању дијагнозе лечити по налогу ветеринара. Ако сами лечите бирајте регистроване препарате. Никако не лечити без постављене дијагнозе и то нерегистрованим препаратима.

Srodni tekstovi

Оставите коментар