Савети пчеларима о залихама хране у пчелињаку

Аутор: dzonioff
605 посета

Чим почне обилније лучење нектара, најчешће када процветају воћке, све пчелиње заједнице треба прегледати. Прегледи би требало да буду што краћи, како због економичности рада тако и због тога да се пчеле што мање узнемире. Довољно је видети да ли има легла и какав је његов квалитет (да ли је компактно тј. ћебасто и да ли је радиличко), имају ли пчеле довољно хране и да ли нема неких знакова болести.

У току зимског мировања, док не почне с одгајањем легла, пчелиња заједњица троши релативно мало хране. Већ у фебруару, некада и раније, пчеле почињу обилније да се хране, обилније хране и матицу која након кратког времена почиње одлагање јаја. Сваким даном број залежених ћелија се повећава. Утрошак хране је све већи, а залихе мање јер се за одгој сваке ларве пчеле утроше једну ћелију меда.

У заједници узимљеној с 3 – 4 кг пчела, доста хране, и са дробром матицом и добрим условима зимовања, већ почетком цветања воћака може да буде 3 – 4 па чак и више оквира са леглом. У пуној активности матица може да полаже 2 3 јајета у минути.

Установи ли се да пчеле немају довољне залихе меда (не мање од 8 до 10 кг), без обзира да ли је почело цветање воћњака, друштва не смеју остати необезбеђена медом, јер се у ово време догоде падавине и захлади по више дана па матица престане с полагањем јаја, а може се догодити да пчеле почну избацивати легло, па чак и да друштво угине од глади. Када су у кошници залихе меда мање до 8 до 10 кг, а нема уноса нектара, код пчела се јавља ,,инстинкт економисања храном“, а гаси ,,инстинкт размножавања“. Када хране престане да буде или је при крају, са полагањем јаја сасвим престаје. Пчеле почињу да избацују најпре отворено а затим и затворено легло и јавља се ,,инстинкт самоодржања“, тада се хитно мора додати храна.

Уколико је пчелињак удаљен, најбоље је пчелама дати шећерно – медну погачу или шећер у кристалу, а ако је близу стана пчелара и временске прилике то дозвољавању, треба их прихрањивати сирупом са 2 – 3 децилитра свако или свако друго вече.

Уколико пчеле располажу с довољним залихама меда, али у току јесени нису обезбеђене потребним залихама цветног праха за рано пролећно одгајање легла, а да би се пчелиње заједнице благовремено развиле за главну багремову пашу, потребно је бре него што га буде у природи, пчелама дати погачу с цветним прахом или његовом заменом.

АгроБизнис магазин

Уколико о овим темама желите да будете редовно информисани, претплатите се на АгроБизнис магазин. Годишња претплата је само 1800,00 динара и укључује 12 издања и све поштанске трошкове. Пријавите се путем телефона 011/4052-117, 060/0712-350 или на имејл gdjakovic@yahoo.com. У току је акција, сваки нови претплатник добија поклон изненађења. За више информација о нашим посебним издањима ПЧЕЛАРСКИ ПОДСЕТНИК, као и ЛЕКОВИТО БИЉЕ посетите www.agrobiznis.rs.

Srodni tekstovi

Оставите коментар