САВЕТИ: Производња квалитетног саћа

Аутор: dzonioff
968 посета

Познато је да пчелиње саће у плодишту употребом стари. Оно мења боју, смањују му се радиличне ћелије због таложења кошуљица у њима (од сваке изведене генерације по пет ), које се слажу на дну ћелије. Ове кошуљице пчеле не избацују, услед чега се, ма колико да су танке, смањује запремина ћелије. У тако смањеним радиличним ћелијама радјају се и пчеле радилице с мањом дужином језика, мањим капацитетом медне вољке, што у крајњем води и смањењу продуктивности пчела изведених у старом саћу. Најзад, према најновијим испитивањима, пчеле у чијем се гнезду налази старо саће подложније су пчелињим болестима, и то како болестима легла тако и болестима одраслих пчела. Према неким ауторима пчелиња друштва са старијим саћем имају и јаче изражен нагон за природним ројењем, као и нагон за појавом гребежи.

Из тог разлога у плодиштима савремених кошница препоручује се замена старог саћа новим, и то тако да се просечно сваке године замени једна трећина старог саћа новоизвученим саћем. Дакле, квалитетно саће је од великог значаја за пчеле и о томе увек треба водити рачуна. За израду саћа задужене су пчеле радилице а да би оно било врхунског квалитета пчелари им у том послу требају помоћи, а ево и како.

Производња (израда) саћа
У нашим условима најбоље је да се ново саће извлачи на такозваним „тихим пашама“ за пчеле. На таквим пашама добија се квалитетно саће са исправним радиличним уједначеним ћелијама, што није случај на интензивним пашама (багрем, уљана репица, кат-тад вријесак и др.) на којима пчеле могу, иако је вештачко саће исправно, израдјивати и већи број трутовских ћелија.

За производњу већих количина саћа, дакле за резерву, могу се користити посебно одабрана и за ту сврху припремљена пчелиња друштва, која ћемо ако паша пресахне док изградња саћа траје, чак повремено прихрањивати шећерним сирупом, или додавањем шећера у кристалу постављеног на поклопну даску с отвором на њој.

Битно је да сатне основе буду правилно постављене у оквирима и да њихово армирање буде такво да обезбедјује довољну чврстину и носивост саћа. Који ће се од метода ожичавања саћа применити зависиће од димензија оквира. У овоме не треба претеривати, већ поћи од тога да су, рецимо, за Даданов оквир из плодишта довољна четири хоризонтална реда парарелно добро затегнуте жице. За утискивање жице у сатну основу користити алатку познату под именом жврк, мада се у новије време, поготову на већим пчелињацима, користи и апарат са погоном на струју.

Старо пчелиње саће одузето из гнеза треба што пре претопити, да га не би напао восков мољац, а добијени восак заменити за сатне основе, које су у пчеларским предузећима израдјују од чистог и дезинфикованог пчелињег воска. Није за препоруку израда саћа на ручним пресама, јер се тим путем, будући да се восак не дезинфикује, могу преко сатних основа пренети и узрочници неких врло опасних пчелињих болести.

Препоручује се да сатне основе пре употребе одлеже неколико месеци, јер их пчеле боље извлаче него оне које су свеже урадјене.

Извор: хттп://www.пољопривреднисаветник.цом

Srodni tekstovi

Оставите коментар