Савети искусних пчелара на почетку нове сезоне. Ово немојте радити јер ћете погрешити

Аутор: dzonioff
917 посета

Пчелари увек ишчекују прве излете пчела, крајем зиме и рано у пролеће, да би видели с чиме располажу на почетку сезоне. За време првих пролетњих излета, по лету пчела и њиховом понашању, могу оценити каква је њихова пчелиња заједница. Ако пчеле брзо и живо улазе и излазе из кошнице и доносе цветни прах, пчелари могу тада закључити да је друштво здраво и да има матицу. Ако пак, извлаче пуно мртвих пчела или ако се пчеле задржавају на полетаљци или се тромо крећу, знак је да заједница није добро зимовала. Таква друштва је потребно обележити и онда када температура у хладу порасте до 17оЦ прегледати друштво.

На почетку пролећа, пре него што процветају воћњаци, требало би избегавати отварање кошница ради прегледа јер су тада дневне температуре ваздуха недовољно високе (у највећем броју случајева), па може доћи до прехладе легла и уклупчавања матице, као и због недостатка нектарне паше може доћи до грабежа.

У ово време пчеле је најбоље прихранити (уколико им недостаје хране), медно – шећерним погачама, јер давање сирупа није препоручљиво због недостатка пчелиње паше и може изазвати грабеж. Сируп не треба давит такође јер у то време температура ваздуха пада ниску тако да се пчеле одржавају у клубету и сируп веома охлади. Како ту том случају пчеле не депонују у саће дату храну деси се и да укисне тако да је потпуно непотребно овакву храну даватис саветују искусни пчелари.

Најбоље је пчелама дати погачу справљену од једног дела течног меда и четири дела шећера у праху (по тежини). Мед треба да буде мало загрејан. Не треба директно грејати мед, већ треба посуда са водом да се загрева до око 50оЦ. Мед се меша док се не декристалише и загреје толико да се у њега може ставити прст (а да се не опече). Шећер у праху треба да буде нешто топлији (држати га у топлој просторији) и без грудвица. У шећер се успе течан мед и меси се све време док се не хомогенизује са медом. Узима се 80% шећера у праху, 19% течног меда и 1% умерено топле воде (ради лакшег мешања). Када је све добро измешано. О смесе се праве погаче величине по жељи и се потом стављају у најлонску фолију.

Srodni tekstovi

Оставите коментар