Пчеле ближе Богу у Берлину на катедрали

Аутор: dzonioff
830 посета

Берлинска катедрала која привлачи бројне туристе у главном граду Немачке постала је дом за око 30.000 пчела захваљујући активизму биолога

У подножју куполе те необарокне знаменитости налази се кошница из које пчелар Уве Март извлачи саће, а сличних кошница има у више од 15 познатих берлинских зграда, наводи Асошиејтед прес.

Реч је о иницијативи „Берлин зуји“, коју је 2010. године покренула биолошкиња Корина Хелцер с мужем.

Инспирисана пчеларом-аматером који је 80-их година формирао пчелињу колонију на крову париске опере, Хелцерова је желела да скрене пажњу на неприлике пчела и других инсеката, стварањем њихових колонија на уочљивим местима.

„Пчеле су одлична референца за објашњење свега другог. Без опрашивача, немамо здрав екосиситем“, казала је.

Број пчела и других опрашивача више од 10 година је у паду, а стручњаци за то криве више фактора – инсектициде, паразите, болести, климатске промене и недостатак разноврсне исхране.

Данас се обележава први Светски дан пчела, пошто је Генерална скупштина УН у децембру прихватила тај предлог словеначких пчелара.

Немачка канцеларка Ангела Меркел у среду је апеловала на грађане да размишљају о разноликости живог света на планети и да „учине нешто добро за пчеле“, рекавши током годишњег говора о буџету у Бундестагу да је то „нешто што можда делује безначајно неким људима, али је заправо веома велико“.

Активисти иницијатива „Берлин зуји“ и „Немачка зуји“ направили су кошнице и „пчелиње хотеле“ на бројним местима у Берлину, међу којима су градско позориште, планетаријум, министарство финансија и парк у оквиру резиденције немачког председника.

Иницијатива је активна у 25 немачких градова, у којима између осталог организује семинаре о „баштованству наклоњеном пчелама“.

Мед из кошница у протестантској катедрали може да се купи неколико спратова испод, у продавници Берлинске катедрале.

http://www.novosti.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар