Пчелари упозоравају на преваранте који лажу о броју кошница због субвенција

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Савез пчеларских организација Србије (СПОС) јавно је изнео сумње да међу 1,55 милиона обележених кошница има лажних, као и да има знатно мање пчелара од 30.477 колико је званично пријављено.Они наводе да апсолутно не верују да може бити да у Србији има толико кошница, а још мање да има толико пчелара. Извршни одбор СПОС је закључио да се ради о лажном обележавању једног броја непостојећих кошница, као и о лажном броју пчелара.

СПОС је подсетио да је од министра пољопривреде затражено повећање суме за субвенције по кошници и да је министар одговорио да он сваке године и тако дебело повећава ниво субвенција по кошници, те да и ове године мора да обезбеди додатне непланиране новце, јер расте број кошница за које се тражи субвенција, те простора за повећање суме по кошници у овом тренутку једноставно нема.
Они истичу да због лажних пчелара, иако држава повећава субвенције у масе, оне не стижу до правих пчелара.

Илустрација: Пријављују више кошница да би добили сибвенције државе

„Ова година је прекретница. Више нема смисла да правим пчеларима не могу да се подигну субвенције због превараната“, констатовао је СПОС и најавио да ће од државе тражити да се нађе начин и под хитно утврди стварно стање.

Од свих лажних и правих пчелара који су пријавили више кошница него што стварно имају СПОС захтева да их ођаве код ветеринара.

Извор:https://www.021.rs/story/Info/Srbija/291167/Pcelari-ogorceni-Prevaranti-lazu-o-broju-kosnica-zbog-subvencija.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар