Пчелари, да ли сте спремни за најважнији догађај?

Аутор: dzonioff
1,K посета

хали 2 Београдског сајма 3. и 4. фебруара 2018. године одржаће се јубиларни Десети државни пчеларски сајам са међународним учешћем у организацији СПОС-а. Улаз за грађане потрошаче пчелињих производа је и даље бесплатан, као и улаз за чланове СПОС-а (обавезно понети ИД картицу СПОС-а која је бесплатна улазница, али морате бити члан за 2018. годину како би вам ИД картица била активна), а улаз за пчеларе који нису у СПОС-у је 200 динара за један улазак (цена улазница је снижена у односу на прошлу годину за чак 43%), а уведена је и дневна улазница (за три улаза) која кошта 500 динара. Паркинг испред сајма је бесплатан (пре преласка пруге, са леве стране), а након преласка пруге се плаћа 300 динара на дан за аутомобиле, а 900 динара за аутобусе, док се у кругу сајма плаћа по сату.
СПОС је обезбедио да улаз на сајам буде бесплатан за грађане који долазе да купују пчелиње производе, у издвојеном делу Хале 2 Београдског сајма.
Очекује се још већа посећеност и значајно већи број излагача, јер је интересовање за сајам очекивано велико, након успеха досадашњих сајмова. Прошле године Сајам је посетило скоро 10.000 пчелара.

Од прошле сајма, СПОС је предавања пребацио на доњи ниво хале 2, те сада више нема проблема са гужвом између штандова, услед све већег броја посетилаца.
Сваки излагач опреме за пчеларство биће дужан да организатору непосредно пре почетка сајма уручи повлашћени сајамски ценовник свих производа, као и да га истакне на видљивом месту на штанду те да га строго поштује. Подизање цена током одржавања сајма није дозвољено, а ако се догоди, излагач неће моћи да излаже на сајму наредне две године, и биће удаљен са сајма одмах по утврђивању прекршаја, исто важи и ако не истакне ценовник на видном месту на штанду.

http://spos.info/

Прогам стручних предавања:

ДЕСЕТИ ДРЖАВНИ

ПЧЕЛАРСКИ САЈАМ

СА МЕЂУНАРОДНИМ

УЧЕШЋЕМ

Хала 2 Београдског сајма
3-4. фебруара 2018. године

Радно време: 9.00-18.00 (субота), 9.00-16.00 (недеља)

Субота, 3. фебруар 2018.

МЕЂУНАРОДНИ СТРУЧНИ СЕМИНАР

“СОПСТВЕНИМ ПОГОНОМ ДО ПЛАСМАНА МЕДА”

10.00-10.30 Церемонија отварања са културно-уметничким програмом

10.30-10.45 „ПОГОН СПОС-а ЗА ПЛАСМАН МЕДА КАО ЈЕДИНО ПРАВО РЕШЕЊЕ„

Др мед. Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а

10.45-11.05 „КОНКУРЕНТНОСТ МЕДА НА САВРЕМЕНОМ ТРЖИШТУ И ПОВОЉНИ ТРЕНДОВИ НА СВЕТСКОМ ТРЖИШТУ КОЈИ ИДУ У ПРИЛОГ ГРАДЊИ ПОГОНА СПОС-а„

Дипл. ецц. Дарко Мандић, генерални директор иновативног стартапа „Хаппy хонеy“ доо

(Бивши директор једне од највећих и најуспешнијих фирми за откуп меда у Србији. Активно се бави иновацијама у секторима хране и технологије. Усавршавао се и водио пројекте у САД. Промовисао је српски мед на највећим светским сајмовима од Холандије до Јапана. Промотер је здравог стила живота)

11.05-12.00 „НАЧИН РАДА КООПЕРАТИВЕ ЦОНАПИ И ШТА ОНА ЗНАЧИ ПЧЕЛАРИМА„

Диего Пагани, Италија, председник највеће италијанске националне кооперативе пчелара „ЦОНАПИ“

Говориће о начинима на које је кооператива помогла пчеларима да повећају вредност својих производа и да се успешно боре на све суровијем тржишту. Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо, преузеће од кооперативе ЦОНАПИ све добре стране пословања применљиве у Србији

(Председник је кооператице ЦОНАПИ (Цонсорзио Назионале Апицолтори – Италијански национални конзорцијум пчелара), који је највец́а национална кооператива пчелара у Италији и једна од најважнијих у Европи. Рођен је 1973. године, пчелари од 1996. године, данас гаји пчеле у око 1000 кошница.

ЦОНАПИ данас у свом чланству има 248 индивидуалних или колективних бизниса, са преко 600 пчелара који гаје преко 88.000 кошница широм Италије, које произведу сваке године око 2.500 тона меда.

ЦОНАПИ се налази у Монтерензиу, у провинцији Болоња. Ова кооператива омогуц́ила је својим члановима да изграде ефикаснији бизнис, те су у стању да се боре на тржишту, повец́авајуц́и вредност својих производа.

ЦОНАПИ је комплетан ланац снабдевања медом. Обухвата активности од производње на пчелињаку, до маркетинга и продаје крајњег производа.

ЦОНАПИ бира само оне пчеларе за своје чланове који користе традиционалне, консолидоване методе, који посвец́ују велику пажњу здрављу пчела, који су одговорни у производњи и складиштењу својих производа и гарантују апсолутни квалитет. Чланови морају бити посвец́ени стварању висококвалитетних производа, креираних у складу са строгим спецификацијама наведеним у „Интерним правилима“ на које су пристали када су се придружили кооперативи, то је нешто слично „Доброј пчеларској пракси“ коју је установио СПОС)

12.00-12.50 „КВАЛИТЕТ МЕДА, АУТЕНТИЧНОСТ, ПРОПИСИ, ОЧЕКИВАЊА, МЕТОДЕ АНАЛИЗЕ И ОТКРИВАЊА ФАЛСИФИКАТА“

Др. Курт-Петер Раезке, Риттерхуде, Немачка, Виши технички директор за безбедност хране и иновације лабораторије ЕУРОФИНС

(Рођен је 1958. године, хемичар је са великим искуством у развоју лабораторијских метода анализе хране, пре свега аутентичности меда и откривања остатака ветеринарских лекова у меду. У фебруарау 1997. основао је чувену лабораторију АППЛИЦА (касније ИНТЕРТЕК, од 2008) у Бремену, која је након успешног увођења метода за утврђивање ветеринарских лекова у меду постала једна од водећих лабораторија за комплетну анализу меда у свету. Од 2012. постаје генерални директор лабораторије ИНТЕРТЕК. Од 2017. се придружује лабораторији ЕУРОФИНС, где постаје Виши технички директор за безбедност хране и иновације)

МЕЂУНАРОДНИ СТРУЧНИ СЕМИНАР

“ЗНАЊЕМ ДО МЕДА”

13.00-14.30 „САВРЕМЕНО СУЗБИЈАЊЕ ВАРОЕ У ШВЕДСКОЈ„

Пребен Кристиансен, Тјäллмо, Шведска, пчелар и саветодавац за здравље пчела

(Родом из Данске, живи у Шведској. Почео је да пчелари у Данској 1984. године. Провео је доста времена у многим земљама света везано за пчеларство. Током 1991. године завршио је пчеларски технички курс у Канади. Након тога се запослио као саветодавац за пчеларство у Данској. Јануара 1994. године прелази у Норвешку да ради као саветодавац за сузбијање варое и других пчелињих болести у Пчеларском савезу Норвешке. Током рада у Норвешкој започео је сарадњу са научно-истраживачким тимом Пољопривредног универзитета Шведске, и 1997. прелази у Шведску да ради као саветодавац за пчелиње здравље у Пчеларском савезу Шведске. Заједно са професором Ингемаром Фриесом (СПОС га је доводио као предавача у Србију новембра 2008. године) написао је књигу о болестима пчела. Важан део његовог посла је рада са пчеларима на терену и ширење пчеларског знања. Учествовао је у раду Европске радне групе за интегрално сузбијање варое. Члан је Међународне организације за истраживање пчела ЦОЛОСС. Заједно са супругом, поседују малу компанију АПИНОРДИЦА, која се такође бави обуком пчелара и развојним пројектима у пчеларству)

14.30-16.00 „САВРЕМЕНО СУЗБИЈАЊЕ ВАРОЕ У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ“

Норман Царрецк, Бригхтон, Велика Британија, Универзитет Суссеx, Лабораторија за пчеларство и социјалне инсекте

(Завршио је Пољопривредни факултет на Универзитету Ноттингхам. Пчеле гаји од своје 15. године. Од 1991. до 2006. године био је одговоран за 80 пчелињих друштава укључених у бројне научне експерименте везане за болести пчела, њихову биологију и опрашивање. Након тога бавио се аспектима узгоја пчела и њиховог хигијенског понашања. Последњих година, он и Францис Ратниекс, радили су заједно на ефектима пестицида на пчеле.

Вођа је уредничког тима чувеног научног часописа „Јоурнал оф Апицултурал Ресеарцх“, који издаје ИБРА (Међународна организација за истраживање пчела).

Члан је Краљевског ентомолошког друштва од 2004. године, а Биолошког друштва од 2011. године. Члан је Комитета за животну средину Пчеларског савеза Велике Британије. Члан је Извршног одбора Међународне организације за истраживање пчела ЦОЛОСС)

16.00-17.00 „СУЗБИЈАЊЕ БОЛЕСТИ ПЧЕЛА У ШВЕДСКОЈ, СА ОСВРТОМ НА НОЗЕМОЗУ И АМЕРИЧКУ КУГУ„

Пребен Кристиансен, Тјäллмо, Шведска, пчелар и саветодавац за здравље пчела

17.00-18.00 „ТЕХНИКА ПЧЕЛАРЕЊА У СКАНДИНАВИЈИ„

Пребен Кристиансен, Тјäллмо, Шведска, пчелар и саветодавац за здравље пчела

Недеља, 4. фебруар 2018. године

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИНОВАЦИЈА

Недеља, 4. фебруар 2018. године, 11.00 сати

11.00-12.30 Представљање свих пријављених иновација у сали за предавања – такмичарски део

(Главни критеријуми за оцењивање иновација биће: 1. Једноставност примене у пракси; 2. Унапређење економичности пчеларења иновацијом)

Све пријаве слати на мејл председника Комисије за оцењивање иновација, Дејана Милошевића из Пожаревца (пцелар.милосевиц@гмаил.цом), или поштом на његову адресу: село Дрмно, 12208 Костолац, најкасније до 10. јануара 2018. године. Контакт телефон: 063/221–501. Пријава иновације треба да садржи кратак технички опис, фотографије или видео снимак. Све иновације донети на сајам најкасније у недељу 4. фебруара 2018. године до 9 сати.

Иновације које се пријављују за такмичарски део, могу се излагати на Сајму без надокнаде (искључиво без продаје), али са претходном пријавом на мејл спос.рс@гмаил.цом, ради одређивања места излагања (иноватори сами обезбеђују штанд не већи од једног квадратног метра, или излажу без штанда). Сви излагачи се брину о својим експонатима од отварања до затварања сајма.

ПРОГЛАШЕЊЕ НАЈБОЉИХ ИНОВАЦИЈА

Недеља, 4. фебруар 2018. године, 13.00 сати

13.00-13.30 Додела пехара СПОС-а победницима такмичења (за прво, друго и треће место)

Најбољи иноватор добија и бесплатни штанд на Пчеларском сајму у Цељу у Словенији марта 2019. године.

НЕ ЗАБОРАВИТЕ СВОЈУ ИДЕНТИФИКАЦИОНУ

КАРТИЦУ СПОС-а, ЈЕР СА ЊОМ НА X ДРЖАВНИ

ПЧЕЛАРСКИ САЈАМ УЛАЗИТЕ БЕСПЛАТНО (ЗА ОСТАЛЕ

ЈЕ УЛАЗНИЦА 200 ДИНАРА ПО ЈЕДНОМ УЛАСКУ У ХАЛУ

Srodni tekstovi

Оставите коментар