Помама за пчелињим отровом, грам 100 евра

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Хит на светском тржишту је пчелињи отров који се већ увелико користи за производњу лекова и фармацеутских производа.
Цена у свету се креће од 60.000 до 100.000 евра по килограму док је у Србији чак три пута нижа. Разлог за то је пре свега недостатак законске регулативе који онемогућава организовану продају.

Илустрација: Пчеларење све уноснији бизнис
  • Многи пчелари знају за вредност пчелињег отрова и доста људи улази у тај посао и улаже, али на крају изгуби новац. Тржишну цену одређују понуда и потражња. У Србији још не постоји лабораторија нити законска правила којом се регулише ова област, а то резултира мањом потражњом и нижом ценом. Проблем је што ова област није законски регулисана и отров се купује на црном тржишту – каже председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић.

Тек кад то закони дозволе производња на легалан начин ће бити омогућена.- Ипак се ради о отрову и тако мора и да се третира. Потребно је да се пропишу услови за производњу од просторија и хигијене до свих осталих стандарда. Ми смо тај захтев поднели још 2008. године, али ништа се није решило. Свако и даље ради како мисли да треба, на своју руку. Луди који имају пчеле сами се баве производњом и то је увек ризик, јер немате прописане стандарде, а купци га пазаре на своју одговорност – каже Родољуб.

Према европским правилима, пчелињи отров, баш као и змијски, више нису ресор министарства пољопривреде.

  • Министарство здравља би требало да регулише начин прављења, обраде, продаје и диситрибуције, али то се још није десило. У свету се користи у фармацеутској индустрији где се од пчелињег отрова производе препарати за коштана обољења. Увелико се раде истраживања са пчелињим отровом и испитује се да ли може да послужи као лек за одређене болести. Ако би се регистровао у ту сврху производња би експлодирала – каже председник пчеларских организација.
    Подсећа да то није нимало лак посао и да се пчелари радије окрећу производњи меда, матичног млеча и прополиса кад већ од отрова не могу да профитирају.
  • Сакупља се тако што се на кошницу постави плоча која се укључи у електро-апарат. Струја одређене фреквенције побуђује пчеле које почињу убадање и лучење отрова. Са плоча се скидају кристали апитоксина и чувају у стакленој теглици на тамном месту – каже Живадиновић.

За један грам отрова треба одрадити 15 пчелињих заједница јер један грам отрова излучи 100.000 пчела стражарица старости од 18 до 21 дан.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/980240/gram-kosta-sto-evra-srbiji-moglo-odlicno-zaradjuje-musterije-celog-sveta-stoje-redu

Srodni tekstovi

Оставите коментар