Ново удружење пчелара са интересантним циљем

Аутор: dzonioff
959 посета

Ради унапређења пчеларства као професионалне делатности и промоције пчеларских производа са подручја Семберије, у Бијељини је основано ново Пчеларско удружење „Бијељина“.

Циљ новог удружења је окупити што више младих људи и подстаћи их да се баве пчеларством. У Семберији је регистровано 250 пчелара са око 10.000 кошница. Поред оснивачке Скупштине удружења, одржано је и предавање о развоју и заштити пчела и припреми пчелињих друштава за пролеће.

– Пчеларство је грана пољопривреде која може донети сигурну добит. Од пчеларства се не може обогатити, али се може лепо живети – каже Ђорђе Јевтић из семберског села Амајлије који је изабран за председника новооснованог удружења.

У његовој породици пчеларење је традиција, а сада има стотинак кошница.

– Због благе климе и мале загађености природне средине Семберија има одличне природне услове за пчеларење. Циљ нам је да окупимо што више пчелара и да анимирамо што више млађих људи да се баве пчеларством, јер нажалост постоји пракса да се пчеларством баве људи тек када оду у пензију. Пчеларство може да буде хоби, али и извор солидних примања – каже Јевтић.

Пчеларима се препоручује да се посвете овој производњи, едукују и прате најновије дешавања у овој области па је за пчеларе окупљене у новом удружењу одржано и предавање о припремама пчелињих друштава за нову пролећну сезону.

Председник Пчеларског савеза РС Радивоје Максимовић каже да су припреме требало да почну од зимског периода.

– То подразумева обезбеђење довољне количине хране, квалитетне матице, да пчела немају болести. Јака заједница, јака пролетна паша, блага клима, гарант су доброг приноса – нагласио је Максимовић.

Иако се пчеларством бави из хобија, ветеринар Братислав Лукић сматра да се са стотињак кошница може остварити озбиљан приход или допунити кућни буџет. Пчеларство, каже, није тежак посао, али га не треба схватати олако.

– Семберију треба промовисати као значајан пчеларски крај који прави велике количине меда. Примера ради, из године у годину се све више површина на овом подручју засејава уљаном репицом, која је врло битна за развој пчелињих друштава пред багремову пашу. Овде имамо багрем и липу – истиче овај млади пчелар.

Он наглашава да је мед произведен у Семберији одличног квалитета.

– Мој шумски мед је проглашен најбољим на недавно одржаном међународном такмичењу у Тузли на којем су у конкуренцији били и узорци меда из Европе, Америке, Шведске чак и манастира Хиландар. Укључио сам науку, али велику улогу има и здрава животна средина -каже Лукић.

Из Удружења пчелара „Бијељина“ најављују да ће покушати да се изборе за веће подстицаје ресорног министарства који су данас на нивоу од пет КМ по кошници за регистроване пчеларе, као и да ће тражити подршку локалне заједнице.

Истовремено планирају да раде на брендирању меда са ових простора и означавању географског порекла меда из Семберије како би се заштитили од нелојалне конкуренције и смањили могућност да се на пијацама продаје мед сумњивог порекла.

Годишња производња 3.000 тона

Према евиденцији Министарства пољопривреде, шумарства и водоприведе РС у Српској је регистровано 2.890 пчелара, који поседују укупно 156 696 пчелињих друштава. Укупни годишњи приноси меда у Српској процењују се на око 3.000 тона.

извор : https://www.blic.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар