Нови прописи за субвенције у пчеларству ступили на снагу

Аутор: Gdjakovic
72 посета

Како је објављено на сајту ресорног Министарства усвојене су измене и допуне Правилника о условима и начину остваривања права на подстицаје у пчеларству односно по кошници пчела. Промене укључују услове за остваривање права на подстицаје за правна и физичка лица која су носиоци комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава. Такође, у фокусу су регистрација у Регистру пољопривредних газдинстава, пријава гајења пчелињих друштава – кошница и обележавање тих друштава у Централној бази података о обележавању животиња. Важно је истаћи да се право на подстицаје може остварити за број кошница од најмање 20 до највише 1000.

Фасцинантно: Пчеле могу да науче да броје!

Новине укључују и обавезуно подношење захтева за остваривање права путем једног јавног позива. Управа је надлежна за процену испуњености услова за остваривање права на подстицаје на основу прилаженог захтева и података у Централној бази. Текст ступа на снагу дан после објаве у „Службеном гласнику Републике Србијеˮ, а захтеви поднети пре његовог ступања на снагу решавају се у складу са претходним прописима.
Ове измене имају за циљ да унапреде процес доделе подстицаја у области сточарства по кошници пчела и да поједноставе процес захтева за остваривање права на подстицаје.

Цео документ преузмите овде: 4827024.0127.12-1

У Србији постоје различити видови подстицаја за пчеларе како би се подржала ова важна грана пољопривреде. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије доноси и спроводи различите програме подршке за пчеларе кроз различите мере подстицаја али подршку дају и локалне самоуправе.

Неки од подстицаја за пчеларство у Србији:

Субвенције за куповину пчеларске опреме
Подстицаји за унапређење пчеларске производње
Подршка за обнову и проширење пчелињака
Субвенције за набавку пчелињих друштава
Подстицаји везане за квалитет меда и других пчелињих производа

За детаљније информације о актуелним програмима подстицаја за пчеларе у Србији, препоручујемо да посетите званичну веб страницу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде или да се директно обратите надлежним институцијама за информације о тренутним мерама подршке у области пчеларства (општине и градови).

Аутор: Горан Ђаковић

Деда Станиша не може без пчела ни у деветој деценији

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар