Новембарски савети пчеларима

Аутор: dzonioff
961 посета

Од новембра месеца, отварање кошница се не практикује, мада има случајева када је то потребно. Ово је месец када долазе хладнији дани, и пчелама је потребно обезбедити мир и заштиту. Већа активност пчела у зимским месецима није непожељна, али носи ризик за она друштва, која немају лагероване довољне количине хране, с обзиром да повећана активност значи и већи утрошак хране. Препорука је да се слабија друштва спајају, и зазимљују по могућству са младом матицом.

Старије матице су исцрпљене, и може се десити да угину у току зиме, што може довести до поремећаја зимског клупка, и пропадања друштва. Пчелиње друштво чија матица угине преко зиме, у рано пролеће постаје трутовска заједница, уколико се правовремено не дода матица, или споји са другом заједницом. Зато је најбоље пре зазимљавања заменити све сумњиве и старе матице младим матицама, уколико то није направљено раније. ЛР или АЖ кошнице треба да имају најмање 10 до 15 кг меда, с тим да се узме у обзир јачина друштва, као и карактеристике зиме у месту где пчелињак зимује. Сваки оквир треба да има најмање 1,5 до 2 кг меда.

Пчелама хладноћа смета много мање од потенцијалне влаге, која се може јавити у кошници, ако је превише изолујемо. Утопљавање се углавном ради, ради заштите легла, којег у овом периоду нема много. У новембру се, по потреби, врши поновно третирање против варое, сређује се околина пчелињака, претапа се вишак и стари восак, препакује опрема и материјал за рад, и у случају снега, чисте се наслаге на кошницама. Морају се добро проверити исправност и заштићеност кошница, и у случају појаве мишева, поставити чешњеве на улазе.

Они пчелињаци који се налазе на теренима са израженим налетима ветрова, морају се додатно обезбедити од превртања кошница (прављењем стабилнијих постоља), и стављањем притискивача на кровове (цигла, блок, дрво).

Srodni tekstovi

Оставите коментар