Нису сви подбацили са багремовом пашом

Аутор: draganadpetrovic
62 посета

Пчелари у Подмајевици могу да буду задовољни приносом меда који је до 15 килограма по кошници, каже Божица Василић, једна од ријетких жена која се бави пчеларством.

Ових дана на све стране пчелари врцају мед. Завршена је багремова паша. Багрем је исцвјетао већ почетком априла мјесеца, па су га задесиле временске неприлике половином априла, када је било чак и снијежних падавина. Али су сунчани дани крајем априла и почетком маја доприњели да будемо задовољни приносом багремовог меда рекла је Василићева чији се пчелињак налази у селу Кацевац код надалеко познатог манастира Тавна у дивном пејзажу мајке природе.

Божица (67) једна од малобројних жена која се бави пчеларством у мајевичком и подмајевичком крају, позвала је суграђанке, али, како каже све жене, да се баве пчеларством, “јер је то најбољи спој љубави и нечег природно најслађег”, што је потребно у животу у сваком погледу.

– Пчеле су присутне више од 60 година у мом животу и то сам наслиједила од оца који је био један од најпризнатијих пчелара не само у Републици Српској и БиХ. Овим послом бавим се, искључиво, из љубави према пчелама, а само онај ко уђе у ове тајне тај то може да схвати – каже ова дивна и вриједна жена омиљена у читавом крају, као и њен супруг и ђеца.

Илустрација: Божица је изврцала 15 кг багремовог меда по кошници

За квалитет меда а посебно багремовог, Божица и њен супруг Милан који живе у Угљевику, добијали су златне медаље и висока признања.

– Обоје смо пензионери а можемо још увијек да радимо и доприносимо. Имамо и воћњак од шљива у којем има до 300 дебала овог воћа, па произведемо и воћну ракију која је такође добијала медаље по сајмовима – додаје Божица.

Мед, каже, не продаје, те самим тим њен пчелињак није комерцијализован.

– Имамо мед за своје потребе а вишак поклањамо сродницима и пријатељима. Наш пчелињак броји 15 кошница пчела. Све што је од срца и с љубављу је најљепше – закључује Божица, која је и члан угљевичког удружења пчелара “Мајевичка кошница” чији пчелари броје више од 4.000 кошница.

Извор: https://srpskainfo.com/foto-zadovoljni-u-pcelinjaku-vasilic-u-podmajevickom-kraju-prinos-bagremovog-meda-do-15-kilograma-po-kosnici/

Srodni tekstovi

Оставите коментар