Неколико савета искусних пчелара

Аутор: Gdjakovic
608 посета

ЗАШТО ЈЕ МАРТ ИЗУЗЕТНО ВАЖАН МЕСЕЦ У ПЧЕЛАРСТВУ?

Март је један од најважнијих периода у години за пчеларе. Ово је месец промена и може бити врло ћудљив кад су у питању временске прилике. Дани су све дужи и топлији, али није необично дође до наглог захлађења, или јаког мраза током ноћи. Све ово утиче на пчелиње друштво па у случају хладног таласа треба изоловати кошнице и заштити пчеле. Март је време за детаљну проверу кошница како би се утврдило стање друштва, пре свега кад је у питању храна јер је ово месец у коме се најчешће дешава да пчеле гладују. За проверу је најбоље одабрати дан када је температура пријатних 17, 18 степени без ветра.

Илустрација: преглед кошница

Пролећни преглед

Према речима стручњака пролећни преглед је најбоље обавити у другој половини марта и прво што се проверава је количина хране коју имају пчеле. Зимске залихе су на измаку, а пчела је све више у кошници док напољу још увек нема довољно процветалих биљака и нектара, па им је једина доступна храна залихе које имају у кошници. Зато је неопходно додати хране у виду медних или шећерних погача, а количина треба да буде између осам и десет килограма. Блага зима као што је била ова не погодује пчелама зато што су током претходног периода биле активније него кад је хладно, па постоји велика шанса да су потрошиле више хране него што би то иначе чиниле кад је хладно време. Прихрана се може обавити и сирупом који ће им осим енергије дати и воду која је пчелама у овом периоду изузетно важна. Прихрањивање течном храном се обавља ако ноћна температура није нижа од 12 степени.

Након провере хране треба прегледати у каквом је стању матица, количина легла и квалитет саћа. Уколико је друштво остало без матице или је она ослабљена треба је заменити или друштво спојити са јачим. Исто ово важи и за она друштва која су из зиме изашла значајно ослабљена, како би се што боље припремила за предстојећу пашу. Приликом прегледа важно је утврдити и квалитет матице. Она представља снагу друштва, па је утврђивање њене способни рада од пресудног значаја за производњу меда. Добра матица се препознаје по компактном и квалитетном леглу, док је раштркано и некомпактно легло знак да је матица слаба или стара, па је треба заменити.

Приликом прегледа старе и побуђале рамове извадити из кошнице и заменити их новим. Чак и ако рам изгледа добро а стар је између три-четири године треба га одстранити и ставити нови зато што саће у оваквим оквирима има плиће и уже ћелије, па су пчеле изведене из њега ситније и слабије. Осим тога у овом периоду у старом саћу најчешће има више него што је потребно трутовских ћелија због чега је замена саћа од изузетне важности. Друга половина марта је идеалан период за чишћење подњача (ако то већ није урађено у фебруару) а отпатке уклонити и запалити. С обзиром на то да у овом периоду долази до јаче активности друштава пчелама треба обезбедити појило са чистом водом како би се навикле да узимају воду са истог места. Препорука стручњака за пчеларство је да се појило постави на сунчаном месту 20 метара од пчелињака на месту где их неће нико узнемиравати. Друга половина марта је и време да се провери каква је ситуација у кошницама са варом и уколико је потребно обавити третирање како би се пчеле заштитиле од ових паразита.

Да ли су лековито и зачинско биље добар Агробизнис?

Више пчела, али и трутова

Март је месец у коме матица полаже огромне количина јаја. За узгој је потребно много меда и полена да би се легло потпуно развило. Оно што је некада било само два до три оквира легла у фебруару, брзо ће се проширити на осам и више оквира. Како се пчеле излегу ћелије се брзо чисте и припремају за нова јаја која ће се у њих бити положена. Са свим новим пчела долази до појачане активности у предњем делу кошнице кад младе пчеле излазе на орјентационе летове и визуелно мапирају своје окружење.

Приликом прегледа водите рачуна да пчелама обезбедите довољно додатног простора како бисте избегли ројење услед пренасељености унутар једне кошнице. Ако желите пак да направите ново друштво ово је најбољи период године за то јер пчелар може да искористи природни инстинкт пчела за растом и ширењем током пролећа, па се друштво може да раздвоји и направи језгро нове кошнице. Ово је добар део године да се то уради зато што ће бити пуно трутова са којима се матица пари. Март је време кад се први пут у години подижу трутови. Пчеле у овом периоду често формирају додатни чешаљ или гребен између оквира који ће матици служити као место за одлагање јаја трутова.

Како истичу искусни пчелари март је изузетно важан месец за развој пчелињих друштава, а ако се нешто пропусти у овом периоду не може се надокнадити што ће се неминовно одразити на остваривање високих приноса меда.

Аутор: Драгана Петровић

Агробизнис магазин

 

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар