Најбољи начини за додавање наставака у кошнице

Аутор: dzonioff
2,K посета

Постоји разлика у поступку додавања наставака код оних који користе матичну решетку и оних који је не користе. Они који користе матичну решетку, додају наставак изнад решетке и када га пчеле напуне до две трећине нектаром, тај се наставак уклања и на матичну решетку се ставља нови, са изграђеним саћем, а на њега онај, већ скоро напуњени. Пре медишног наставка, уклони се матична решетка и врши манипулација оквирима у прва два у којима је легло. Ако су друштва јака и имају пуно оквира затвореног легла, онда се део оних са леглом може превешати у медишни наставак, а поред њих се ставе оквири са сатном основом, да би запослили пчеле воскарице и смањили могућност уласка у ројевни нагон.

Тиме смо повукли део пчела у медиште (у које некада пчеле не желе да пређу, него радије остају у плодишту, испод матичне решетке и улазе у ројевни нагон), а додавањем празних оквира у плодиште, омогућили матици да залеже ново легло. Пре почетка главне паше, сво легло се диже изнад матичне решетке, а матица се на једном оквиру отвореног легла спушта у први наставак који је напуњен изграђеним саћем. Тиме се смањује количина легла за време главне паше и омогућава да се што већи број пчела регрутује из пчела хранитељица легла у приматељице. То је необично важно због тога, што од једне пчеле излетнице, нектар преузима чак 10–12 пчела приматељица, током јаких паша, преносе га у медиште и тамо се задржавају, прерађујући нектар око двадесет минута. Из тога излази закључак да је за време главне паше потребније имати далеко већи број пчела приматељица, него пчела излетница, наводи се на сајту СПОС-а.


Сви до сада описани поступци имају своје недостатке. Примена таквог начина пчеларења резултује великим губитком времена, а на крају обавезним и трајним оштећењем кичме пчелара који га примењује. Осим тога, честа отварања кошнице изазивају стрес код пчела и смањење приноса. Манипулација оквирима и разбијање структуре легла, коју је формирала матица, у крајности резултује слабљењем друштава. Постављањем матичне решетке, постављамо једну брану између медишта и плодишта и смањујемо проток пчела. У свему томе, постоје пчелари, чак и предавачи, који препоручују стављање неуоквирене матичне решетке директно на сатоноше, наводећи као разлог спречавање градње заперака. Чињеница што су тиме пчеле присилили, да приликом преласка из једне улице у другу у самом плодишту морају два пута проћи кроз матичну решетку, не представља никакав проблем?


Увидевши све те недостатке, прешао сам на начин пчеларења без матичне решетке. Наставке додајем један на други, без уклањања претходно стављеног наставка. У нови наставак стављам по два рама са сатним основама на место 2 и 8. Таквим начином пчеларења смањујем стрес код пчелињих друштава, дозвољавам им да се развијају и формирају легло на природан начин, а ја добијам јако пуно на времену. У крајности, све то резултира већим приносима и снажнијим заједницама. Моје су заједнице у сезони на 5, чак и 6 ЛР наставака, и веома су снажне. Једино отварам плодиште онда када у њега стављам рам грађевњак, али о томе касније.
Сваки наставак који додајем има округло лето.

Округлим летом скраћујем пут пчелама до оквира у које ће одложити нектар. За сваки округли отвор имам и чеп, којим вршим манипулацију округлим отворима. Зашто је потребна та манипулација? Ако имамо округле отворе, пчеле ће попуњавати задњи део оквира, удаљен од округлог лета, а предњи ће остајати празан. Кад прође главна паша и дође до смањења уноса нектара, пчеле се посвете преслагању меда из оквира које су напуниле по целој кошници, настојећи да га пренесу у горње наставке, а у доњима деблокирају матицу. У том моменту треба затворити округла лета на горњем наставку, а када у њему поклопе саће до две трећине, онда затварам и округло лето на наставку испод њега и тако омогућавамо пчелама да у потпуности напуне горње наставке медом. Чим до краја поклопе саће у горњем наставку, можемо га одузети и препустити им да попуњавају остале наставке.

Srodni tekstovi

Оставите коментар