Наука потврдила: Мед и пчелињи производи помажу у спречавању превременог старења

Аутор: draganadpetrovic
774 посета

Брзо старење становништва је карактеристично обележје 21. века. То указује на потребу трагања за релевантним и ефикасним терапијским средствима и приступима рехабилитацији за људе старијих старосних група.

Апифитотерапија у функцији спречавања превременог старења
Упркос чињеници да кардиоваскуларни и респираторни систем људског тела имају солидан извор природне отпорности, склеротични и запаљенски процеси који се развијају, уз обиље фактора ризика, могу увек довести до трагичних последица. То значи да индивидуални програм треба да обухвати: промену ризичног начина живота и природно лечење (посебно старијих). Узимајући у обзир и стручно и свакодневно искуство, поуздано препоручујемо употребу пчелињих производа и лековитог биља (апифитотерапију) као методе лечења.
Повећано интересовање фундаменталне и клиничке медицинске науке, као и заговорника традиционалне медицине за пчелиње производе и лековито биље повезује се са добром доступношћу меда, матичног млеча, прополиса, полена (перге), воска, пчелињег отрова и лековитог биља посебно код старења организма. Поменимо и широк спектар геронтопротективног (спречавање превременог старења) фармаколошког деловања и скоро потпуну безопасност апи и фито медикамената када се користе заједно код особа које немају одговарајуће контраиндикације, објашњава у својој студији проф. др медицинских наука Пересадина Николаја Александровича о благотворном деловању пчелињих и биљних производа на успоравање процеса старења.

Илустрација: Благотворно деловање пчелињих и биљних производа на успоравање процеса старења код људи/ ФОТО: Pixabay

Мед повећава имунобиолошку прилагодљивост организма и отпорност на стрес
Наше истраживање спроведено у последњих пет година у Украјини (област Луганска) и Русији (регија Вороњеж) односило се на употребу пчелињих производа и лековитог биља за хипертензију и хроничну респираторну патологију са позадинским обољењима ОРЛ органа код старијих пацијената. Рад је обављен у геријатријским болницама (клиничке болнице за ветеране рата и рада) уз мониторску студију кардиоваскуларног и респираторног система, као и имунобиолошке хомеостазе организма пацијената применом општеприхваћених савремених техника и специјалне опреме.Код сваког пацијента (158 мушкараца и 206 жена старијих од 60 година) пажљиво су узети у обзир сви фактори ризика, праћена је ефикасност досадашње терапије према медицинској документацији, чиме су створени услови да се, на жалост, само на кратко време поправе патолошки поремећаји. Неки пацијенти (66 особа или 18%) нису толерисали одређене лекове, велика већина пацијената имала је тзв. удружена стања и хипертензивне кризе, код којих је бањско лечење контраиндиковано. Због тога смо, уз информисани пристанак пацијената (оно што се у медицини назива сагласност), користили комбиновану апифитотерапију, која се биолошки и клинички показала као најприкладнија.
У комбинацији са матичним млечом, који подстиче регенерацију поремећених неуроваскуларних процеса, мед повећава природну имунобиолошку прилагодљивост и отпорност организма на стрес у случају хипертензије, мед је имао изражено седативно и адаптогено дејство, природно регулишући ексцитацију и инхибицију у нервном систему, и благотворно је утицао на регулисање крвног притиска. Пошто матични млеч може да се уништи хлороводоничном киселином и пепсином желудачног сока, препоручујемо да се држи под језик док се потпуно не упије, као, на пример, валидол таблете. Као резултат тога, матични млеч се шири по целом телу, заобилазећи стомак и црева.

Пацијенти са хипертензијом су јели 5–6 пута дневно са акцентом на киселомлечне и биљно-воћне композиције (биокефир, биојогурт, ферментисано млеко, кувано млеко, кисело млеко са додатком сокова од поврћа и воћа). Полумасни и немасни свежи сир са додатком 15–25 грама меда са 2% матичног млеча показао се веома корисним (слична количина матичног млеча могла би се конзумирати сублингвално – под језиком). У свежи сир су се често додавале ситно сецкане суве кајсије, суве шљиве и парено суво грожђе. Пацијенти су дневно узимали 200 милилитара сока од цвекле помешаног са медом (1 : 1) током две до три недеље. Користили су јела од пасуља, цвекле, шпаргле, а у храну се редовно додавaла мирођија.
Истовремено, болесници су узимали чај од мешавине лековитог биља припремљеног од једне чајне кашичице коприве, белог слеза, горског слеза (дворца), који се прелију са 2 литра кипуће воде и оставе да одстоје преко ноћи. Пили су по трећину шоље охлађеног чаја 3–4 пута дневно, уз мешање са кашичицом меда. Таква апифитокомпозиција има благи диуретички ефекат, регулише крвни притисак и лечи нервни систем, помажући да се одупре факторима стреса.

Илустрација: Истраживање о утицају пчелињих производа спроведено код хроничних болесника који пате од бројних здравствених тегоба/ФОТО: Pixabay

Хронична патологија горњих дисајних путева код старијих особа (назофарингитис, упала средњег уха, упала синуса) често је праћена трахеитисом и бронхитисом. Посматрано је 189 пацијената са хроничном патологијом ОРЛ органа и хроничним респираторним обољењима (бронхитис, трахеитис). Често смо регистровали полиморбидитет (присуство две или више болести код исте особе – нап. приређивача), као и нетолеранцију на многе синтетичке лекове. Потрага за ефикасним имунотропним и енергетски потенцираним агенсима који су једноставни за употребу довела је до употребе апифитокомпозиција у акутним респираторним инфекцијама и егзацербацијама (погоршања – нап. приређивача) хроничне респираторне патологије на позадини хроничних болести горњих дисајних путева. Већ неколико година пацијенти примећују знојење, кнедлу у грлу, бол иза грудне кости, кашаљ са тешким и ретко одвојеним спутумом (секреторни продукт који се излучује заједно с кашљем).

У сврху детоксикације, пацијентима је прописано обилно топло пиће 1,5–2 литра дневно (зелени крупни чај са медом и лимуном, воћни напици, одвар од цвета липе, шипак, минерална вода). Свима је дат двопроцентни или четворопроцентни алкохолни екстракт прополиса, који се припрема на следећи начин: 40 грама прополиса сипати у 100 грама етил-алкохола (70° C) и оставити инфузију да одстоји 3 дана, неколико пута промућкати. Добијена смеша се филтрира кроз неколико слојева газе. Суви остатак се измери да би се утврдило колико супстанци прополиса стане у раствор. Толико етанола је додато у настали филтрат да се добије двопроцентни или четворопроцентни раствор. Сасвим је јасно да у експеримент нису укључене особе са лошим навикама (алкохол, пушење).Пацијенти старости 60–65 година (46 особа) конзумирали су матични млеч (по 75 mg) 1–2 пута дневно током 7–10 дана, стављајући га под језик док се потпуно не ресорбује. Пацијенти су 10–15 минута пре тога пили 100 милилитара топле благо алкалне минералне воде или двопроцентни раствор соде бикарбоне. Затим су узимали десетопроцентни водени раствор прополиса. Да би се припремио раствор, суви прополис је сломљен, стављен у посуду са десетоструком запремином куване или дестиловане воде, која се загрева 3–5 дана у воденом купатилу на 40–50° C. Течност треба добро промешати стакленом шипком (не металном кашиком) док се прополис потпуно не раствори. Добијени раствор је чуван даље од директне сунчеве светлости. Пацијентима је дато 25–35 капи 2–3 пута дневно пре оброка.

Илустрација: Мед се од памтивека користи као храна и лек

У делотворност предложене методе уверили смо се дуготрајним посматрањем пацијената, закључио је проф. др Пересадин Николај Александрович.Он је иначе специјалиста рехабилитације, доктор медицинских наука, шеф регионалне организације рехабилитолога, начелник регионалне организације валеолога. Лекарску каријеру започео је 1981. године. Дипломирао је на медицинском факултету Вороњешке медицинске академије. Кандидат медицинских наука (1985). Од 1987. године радио је као доцент, ванредни професор и шеф катедре Луганског државног медицинског института. Године 1990. одбранио је докторску дисертацију у Кијеву. Главне делатности: еколошка имунологија, алергологија, рехабилитација становништва Донбаса. Аутор је књиге „АПИ + ФИТО – Пчеле и биље за ваше здравље“ (2006) и „Мед је најбољи допинг за човека“ (2015).

Извор: https://spos.info/sprecavanje-prevremenog-starenja/

Srodni tekstovi

Оставите коментар