Колико кошта пчелиње друштво?

Аутор: draganadpetrovic
955 посета

Често се јавља потреба за утврђивањем реалне вредности пчелињег друштва, након штета насталих услед крађе, пожара, поплаве, саобраћајне незгоде и слично.

ИО СПОС-а често контактирају разни званичници тражећи информације о реалној вредности пчелињег друштва. Она је наравно релативна, посебно тржишна цена, јер зависи од дела године, али ИО СПОС-а је најпре израчунао колико пчелара кошта, ако би све купио по тренутним тржишним ценама, да формира једно пчелиње друштво са три ЛР наставака (иста цена је и за ДБ са два медишта), са нешто залиха хране за друштво, и са празним изграђеним медиштима.

Цена коштања нових „делова“ кошнице по тренутним тржишним ценама:

Кошница: 55-70 евра (АЖ кошнице су скупље за 35 евра од наведених цена) 
Заштита кошнице: 4 евра 
Несклопљен рам за кошницу: 0,3-0,4 евра 
Склопљен и ожичен рам за кошницу: 0,6 евра 
Сатна основа: 0,13 евра по квадратном дециметру 
1,2 кг пчела: 30 евра 
Матица: 13 евра 
Изграђен ЛР рам са 2,5 кг меда: 24 евра 
Изграђен ЛР рам празан: 2 евра 
100 г прополиса: 10 евра 
4 кг пчела без матице (колико најмање чини једно друштво у врху сезоне): 100 евра 

Када се по овим ценама срачуна вредност једног пчелињег друштва, тако да пчелар купи све ново, и дође до пчелињег друштва спремног за пашу са 4 кг пчела у кошници, довољно легла, 1 ЛР телом у плодишту, и 2 изграђена ЛР тела у медишту, такво пчелиње друштво пчелара кошта 453 евра!

Илустрација: Цена зависи од стања пчелињег друштва и доба године/ Фото: Pixabay

Што се тиче тржишне цене када пчелар ЖЕЛИ да прода такво пчелиње друштво, односно да га понуди тржишту, ту ствари стоје нешто другачије. Кошница није нова, матица није млада, у плодишту није само мед већ има и шећерне дохране итд, те пчелиње друштво у горе наведеном стању достиже цену на тржишту од 100 до 270 евра, зависно од дела године и прецизније сагледаног стања.

Што се тиче тржишне цене када пчелар НЕ ЖЕЛИ да прода такво пчелиње друштво, већ му се оно „отме“ тровањем (ништа из кошнице се након тога не може употребити јер је загађено пестицидима, те код тровања не постоји нити може постојати „делимично“ тровање, јер је унутра све уништено и није за употребу), крађом, пожаром, поплавом, саобраћајном незгодом, а узимајући у обзир да кошнице нису нове ни матице младе, да има и старог саћа ниже вредности, онда такво пчелиње друштво не може коштати мање од 350 евра.

Извор:https://spos.info/procena-vrednosti-pcelinjeg-drustva/

Srodni tekstovi

Оставите коментар