Како се изборити са тровањем пчела?

Аутор: dzonioff
771 посета

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде интензивно ради на спречавању проблема тровања пчела у Србији, истакли су представници тог министарства и додали да, по том питању, добро сарађују са Удружењем пчеларских организација Србије.
Начелник фитосанитарне инспекције у Управи за заштиту биља Министарства пољопривреде Ненад Милојевић је рекао да се та сарадња заснива на превентивном решавању свих проблема који могу да настану у току године.
 
„Ми већ последњиих четири, пет година пред почетак сезоне дајемо обавештење држаоцима биља како правилно да користе средства за заштиту биља и како треба да се успостави добра сарадња између воћара, ратара и пчелара јер сви имамо заједнички интерес, а то је да имамо што више пчела како би се повећао принос и побољшала пољопровредна производња“, истакао је Милојевић.
 
Он је нагласио да сваке године има све мање притужби на рад пољопривредних произвођача.
 
„У току ове године је било око десетак пријава пчелара које су углавном биле локалног карактера где је, захваљујући превентивном деловању фитосанитарне инспекције, спречено да дође до масовног помора пчела, што смо имали ранијих година“, нагласио је Милојевић.
 
Начелник одељења ветеринарске инспекције Управе за ветерину Министарства пољопривреде Зоран Ивановић је, говорећи о раду те и и фитосанитарне инспекције у случајевима тровања пчела, појаснио да се излази на терен и да се узоркују узорци угинулих пчела које се потом шаљу на лабораторијску анализу.
 
„Из нашег искуства масовно угинуће пчела је углавном последица тровања, а не заразних болести с обзиром на то да се такви ефекти угинућа, односно пропадања легла јављају у дужем временском периоду. Међутим, и такву могућност треба искључити и заштитити околне пчелињаке и из тих разлога ветеринар који је надлежан за тај терен узоркује узорак на прописан начин и шаље у лабораторију која је законом одређена за утврђивање заразних болести“, појаснио је Ивановић.
 
Он је истакао да у Србији још увек не постоји катастар пчелиње паше који би, како каже, могућност тровања пчела свео на минимум с обзиром на то да би се у сваком тренутку знало где се који пчелињак налази.
 
Председник Одбора за заштиту пчела СПОС-а Милош Богдановић је, сумирајући резултате у 2017. години, рекао да је током целе сезоне било проблема са третирањем крпеља и комараца из ваздуха.
 
„На почетку сезоне, крајем априла, било је пријављено третирање крпеља на територији Националног парка Фрушка гора и територији Апатина препаратом чија је активна материја ламбда – цихалотрин врло токсична за пчеле“, додао је он.
 
Координатор стручне службе СПОС-а Радивоје Ранковић је, говорећи о катастру пчелињих паша, рекао да је СПОС пре два месеца основао комисију која се бави том тематиком и уопште проблемом паша који је задесио поготово источну Србију.
 
Извор: www.021.рс

Srodni tekstovi

Оставите коментар