Када се пчелама дају прве погаче

Аутор: dzonioff
2,1K посета

Јануар је месец у коме обично матица поново пронесе, после дуже паузе, у почетку јако мало, а касније све више и више. Без обзира што је у јануару просечно најнижа температура у односу на целу годину (он је обично и најхладнији месец у години) потрошња хране је и даље минимална док не крене легло. Када легло крене, температура у клубету почиње да расте, баш као и потрошња хране. Тада би требало обавезно утоплити одозго преко мреже на збегу са новинама у више слојева. Добро је познато да смо ми пчелари подељени по питању давања погача и њиховог броја, као и по питању термина када треба дати прву погачу. Ја ћу написати како радим на свом пчелињаку. Прву погачу дајем око православног Божића, а наредне приближно у размаку од месец дана. Рецептура је већини пчелара већ позната: на један килограм шећера додати 2 дл воде и 1 мл 80%-не сирћетне киселине (есенције). Кувати у шерпи која је за 50% већа од запремине погача док не проври и створи се бела пена коју треба скинути. Затим кувати још око 30 минута на тихој ватри уз повремено мешање. После тога скинути са ватре и ставити у други већи суд са проточном хладном водом, да се погача охиади на 40 °Ц до 50 °Ц (да може у њој да се држи прст). Погача је још течна, али већ прелази у белу боју због кристализације. Сипати у ПВЦ кесе од једног до три килограма, зависно од жељене величине погаче, па поређати по бетону да се охладе. Када се охладе, спаковати и дати пчелама. Оно што ми пчелари још можемо у овом периоду да урадимо јесте поправка, фарбање делова кошница, чишћење и дезинфекција истих. Рамове треба припремити (купити или направити), заковати, ожичити и ставити воштане основе да би спремно дочекали први већи унос полена. Јануар треба искористити и да направимо план рада са роковима и датумима извођења одређених операција на пчелињаку. Поред тога, треба поново прочитати пчеларску литературу (књиге и часопис Пчелар) да би се подсетили неких битних ствари које смо у међувремену можда и заборавили, а врло су битне за успешно пчеларење.

Srodni tekstovi

Оставите коментар