Када ово прочитате о меду знаћете да избегнете и фалсификате

Аутор: Gdjakovic
324 посета

Већина људи избегава да купи мед који се кристализовао верујући да он није добар. У питању је чисто незнање, јер једна од основних карактеристика правог, чистог пчелињег меда је управо гранулација односно његова кристализација. До овога долази услед бројних фактора а један од њих је и температура, па у хладнијим пределима мед се брже и чешће кристалише. Због тога, рецимо потрошачи у Шведској или Данској никад неће купити течни већ искључиво онај кристалисани мед. То им је сигуран знак да је он потпуно природан и да су га произвеле пчеле без икаквих додатака, зато што фалсификовани мед остаје течан и нема могућност кристализације.

Узроци кристализације

Кристализација меда је природан процес који се дешава када шећери у меду прелазе из течног стања у чврсто стање стварајући чврсте кристале. Овај процес може изазвати промене у боји и текстури меда, претварајући га из течног у густи, кремасти или чврст облик. Међутим, овај процес ни на који начин не утиче на његов укус, напротив много је богатији и истиче арому самог меда. Такође, кристализација меда не утиче на његов рок трајања пошто је пчелињи мед једна од ретких намирница која практично не може да се поквари. Због хемијских компоненти које се додају фалсификовани мед није у могућности да формира кристале и увек остаје у течном стању због чега је кристализација врло значајан показатељ исправности и квалитета самог меда.

Ево неких од основних узрока зашто долази до кристализације меда.

Врста меда

Неке врсте пчелињег меда имају већу тенденцију ка кристализацији од других. Рецимо, мед од сунцокрета и уљане репице често се брже кристалише и то у року од неколико недеља до неколико месеци, док багремов, ливадски и мед од лаванде обично остају течни дуже време па и неколико година. Поједине врсте се кристалишу само на дну док при врху остаје течни мед, а друге врсте меда имају тенденцију да се равномерније кристализују.

ЗА КИЛОГРАМ НЕКИХ ГЉИВА ЗАРАДИ СЕ 1.200 ДО 1.500 ЕВРА

Како настаје?

Кристализација меда настаје због високог садржаја шећера (има око 70 одсто природних шећера) пре свега глукозе (грожђани шећер) и фруктозе (воћни шећер) а 20 одсто воде.  Када се концентрација ових шећера повећа у меду они се спајају у кристале. Брзина кристализације зависи и од сићушних остатака полена или саћа у самом меду зато што ове честице служе као основа за формирање кристала. Због тога се не прерађени мед брже кристализује од оног који је прошао процес прераде и уклањања честица воска, саћа, полена…

Утицај температуре

Температура игра важну улогу у брзини кристализације меда и што је хладније овај процес је бржи, због чега је кристализован мед и најчешће заступљен на тржиштима земаља са хладнијом климом. На овај процес утиче и начин чувања меда, јер ако је температура нижа од 10 степени он ће се брже кристалисати. Зато мед не треба чувати у фрижидеру већ на собној температури. У жељи да мед врате у првобитно стање многи теглу ставе у врелу води како би се кристали истопили. Приликом овог процеса треба водити рачуна да врела вода не прелази 40 степени зато што дуготрајно излагање високим температурама оштећује мед и доводи до губитка хранљивих састојака.

Влага

Мед се осим шећера знатно мањим делом састоји од воде. Што мање влаге у меду то је процес кристализације спорији и обрнуто.

Боја и укус

Кристалисани мед најчешће има светлију нијансу у односу на боју кад је у течном стању. Кристализовани мед може имати богатији и интензивнији укус од течног меда исте врсте, док квалитет остаје непромењен.

Текстура кристализације

Кристализација меда може резултирати различитим текстурама у зависности од врсте меда и услова у којима се кристализује. На пример, неки медови постају чврсти попут кристала шећера, док су други кремасти и глатки. Састав меда игра кључну улогу у стварању текстуре кристализованог меда. Медови са вишим садржајем глукозе обично имају тенденцију да буду чвршћи, док они који имају више фруктозе добијају кремаст изглед. На текстуру утиче и брзина саме кристализације меда. Уколико до овог процеса долази брзо текстура меда ће најчешће бити састављена од ситних кристала и имаће кремасти изглед, док спорија кристализација може довести до крупнијих кристала и чвршће текстуре. На сам изглед кристализованог меда може утицати и додавање разних састојака као што су семенке, орашасти плодови или воће јер ће они дати додатну димензију текстуре и укуса.

Srodni tekstovi

Оставите коментар