Испаша пчела на уљаној репици

Аутор: draganadpetrovic
1,6K посета

Уљана репица у пуном је цвату, а управо је ова уљарица прва значајна паша за пчеларе. Ипак ни ове, као ни претходних година пчелари се не надају већој производњи меда од уљане репице. Разлог су временске прилике.
„Ове године паша је кренула мало касније, крајем априла. Уопште вегетација је због захлађења каснила. Тако је каснио и почетак медења уљане репице. Било је неколико лепих дана и репица је давала фантастичне приносе. Унос је био 5, 6 килограма дневно“, каже Саво Тадић, пчелар из Станишића.

Илустрација: Уљана репица у пуном цвету/Фото: Pixabay

„Јесте репица у пуном цвату, али пчеле на ниским температурама не излазе на испашу у пуном капацитету и то ће бити велики проблем“, каже Драгана Гаћеша, пчеларка из Сомбора.Паша на уљаној репици ће трајати још око недељу дана, а пчелари се већ припремају за багремову пашу.

„Мед од уљане репице још није зрео. Растеретит ћемо друштва која иду на пашу и пребацити га у друштва која остају да сазри и буде спреман за врцање «, каже Тадић.

„Испаша траје од 22 до 45 дана и сада смо при крају ове испаше“, каже Гаћеша.

Мед од уљане репице због своје боје и кристализације другачији је од других врста меда и још увек није на прави начин препознат код потрошача.

Илустрација: Уљана репица врло захвална за пчеларење/ Фото: Pixabay

„Овај мед има велику количину поленових зрнаца и брзо кристалише. Подсећа на свињску маст“, објашњава Тадић.

„Овај мед требали би користити оболели од простате и добар је за чишћење јетре, али га људи неправедно мање користе од других врста меда“, каже Гаћеша.

Колико ће пчелари ове године произвести меда од уљане репице зависи од тога какве су пчеле изашле из периода зиме. Пчелари који су имали добро припремљене пчеле врцаће, процене су, око 20 килограма меда по кошници.

Извор:http://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/uljana-repa-u-punom-cvatu-ali-pcelari-ne-ocekuju-previse_1238987.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар